Késes támadót lőttek le izraeli katonák

Fotó: AFP / AHMAD GHARABLI

-

Izraeli katonák lelőttek egy késsel rájuk támadó palesztint hétfőn kora reggel Jeruzsálem óvárosánál – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.


Az óvárostól délkeletre lévő, Dzsabel Mukaber nevű arab lakónegyedben élő palesztin az oroszlános kaput felügyelő őrhelyhez ment, elővett egy kést, és a hadsereg határőr egységének ott álló két katonájára támadt, akik közül az egyik közepes, a másik könnyebb sérülést szenvedett. Az egyik határőr kimenekült az őrhelyről, és rálőtt a merénylőre, aki később belehalt sérülésébe.

A történtek után a biztonságiak nagy erőkkel a huszonöt éves, Ibrahim Matar nevű késelő lakóhelyéhez vonultak házkutatást tartani, és többeket őrizetbe vettek, köztük a támadó bátyját.

A 2015 őszén kezdődött erőszakhullám az utóbbi hónapokban jócskán elcsitult, de olykor továbbra is történnek – főként késes és gázolásos – merényletek Izraelben. Palesztin merénylők negyven izraelit és két amerikai turistát öltek meg az utóbbi másfél évben. Az izraeli biztonságiak kétszázharmincöt palesztint öltek meg, többségüket támadóként azonosították.

Izrael szerint az uszító palesztin politika miatt robbant ki az újabb erőszakhullám. A palesztinok viszont úgy vélik, hogy a több évtizedes izraeli uralom és a saját államuk megszületésének késlekedése okozta frusztráltság vezet újabb és újabb merényletekhez.