Késedelmi kamatot követelnek az állami alkalmazottak béreire

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

Az LMP felszólította a kormányt, hogy fizessen késedelmi kamatot azoknak a munkavállalóknak, akiknek sokszor még az októberi pénzük sem érkezett meg a számlájukra.


Az elmúlt napokban az Index írt arról, hogy a közszférában dolgozók közül több százezren – köztük rendőrök, tanárok, a katasztrófavédelem vagy egészségügyi intézmények dolgozói – nem, vagy csak késéssel kapják meg a decemberi fizetésüket. A lap információi szerint január elején is több százezren nem kapják majd meg a teljes decemberi járandóságukat, mivel a rendszer csak december 25-éig számfejti a béreket.

Az Államkincstár közleménye szerint nem ők a felelősek a bérek esetleges csúszásáért: a jogszabályban előírt határidőre elkészítették a november havi bérszámfejtést, a kifizetésekért az intézmények felelősek. Az intézmények ugyanakkor körlevélben értesítették a dolgozóikat arról, hogy az új bérszámfejtési rendszerre való átállás miatt csúsznak az utalások.

Az LMP szerint megengedhetetlen, hogy az állam „technikai okokra” hivatkozva késsen a bérek utalásával. Ezért felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen a bérek megszokott időben történő utalásáról, fizetési késedelem esetén pedig fizesse meg a törvényben előírt, a jegybanki alapkamatnak megfelelő késedelmi kamatot a dolgozóknak.