Kerül, amibe kerül, rendet tesz a kormány az Illatos úton

Fotó: Flickr/Greenpeace / Simon Gergely

-

Adnak pénzt az Illatos úti veszélyes hulladék elszállítására. Aztán majd megpróbálják visszaszerezni.


Lázár János, a miniszterelnök utasítására, elrendelte a Pest Megyei Kormányhivatal akcióba lépését. A környezetvédelmi hatóságnak azonnal ki kell szállnia az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének területére, hogy felmérje az ott tárolt 2800 tonna veszélyes hulladékot.

A hatóság a hulladék azonnali elszállítását is elrendelheti. A veszélyes melléktermékeket akkor is elszállítják, ha nem jelent közvetlen veszélyt, ám ekkor néhány nappal később kezdenek hozzá.Az anyagok elszállításának költsége 1,1 milliárd forintra rúg. Ezt a kormány megelőlegezi most, de a Vegyiművek felszámolási eljárásában érvényesíteni fogja az igényeit - mondta Lázár János egy sajtótájékoztatón.Az Illatos úti telep megtisztítása korábbi becslések szerint 6-9 hónapot vehet igénybe. Mivel a terület talajának tisztítására már felhasználtak - teljesen feleslegesen - EU-s pénzt, így további uniós támogatást nem lehet bevonni a veszélyes anyagok elszállítására.

A telepre a 444 által közölt riport és fotógaléria hívta fel a figyelmet április második felében. A kisebb cégeknek most is telephelyül szolgáló területen nagy mennyiségű, helyenként azonosítatlan vegyi hulladékot tárolnak.