Kertész Imre nem érti, miért húznak szét a kelet-európai nemzetek

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Beliczay László / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Beliczay László

-


A Sorstalanság és A kudarc Nobel-díjas írója, Kertész Imre díszdoktori címet vett át Budapesten a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem képviselőitől. Az egyetem a címmel „Kertész Imrének az élet erkölcsi értékeinek népszerűsítéséhez hozzájáruló munkássága előtt tiszteleg” – mondta a román felsőoktatási intézmény rektorhelyettese a Magyar Tudományos Akadémia székházában megrendezett eseményen. Hozzátette, hogy a titulust olyan rangos személyek érdemlik ki, akik tevékenységüket az emberiség szolgálatába állították, elkötelezettséget, önzetlenséget és személyes áldozatot tanúsítva.

Az eseményen megjelentek a román, az osztrák és a svéd budapesti nagykövetségek képviselői, azonban egyetlen magyar kulturális vagy állami intézmény képviselete sem volt jelen, amit Kertész Imre kifogásolt is. Hangsúlyozta a kelet-európai nemzetek együttműködésének fontosságát egy olyan világban, amikor „gyilkolják, lelövöldözik, tűzbe és olajba zúdítják az embereket”. Szerinte Franciaország és Németország második világháború utáni közeledése követendő példát jelenthetne a régió számára is. „Nem értem ezt a kelet-európai csökönyösséget” – jegyezte meg.

Ferencz Győző, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke elmondta, hogy érzése szerint a díj nem csupán Kertész Imre kivételes irodalmi teljesítményének szól, hanem felfedezhető mögötte a barátság, a jóakarat, az európai egység gondolata, valamint múltunk és jelenünk kritikus vizsgálatának igénye is.