Kertekben tárolt gyanús fémhulladékokra csapott le a NAV

-


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Pest megye településein több mint három tonna szabálytalanul felhalmozott fémhulladékot foglaltak le. A kiszabott bírságok összege meghaladja a 3 millió forintot, közölte a NAV.

A NAV Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei a fővárosban és környékén, több településen is végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, főként magánszemélyek ingatlanán, melyek az ott tárolt nagy mennyiségű fémhulladék miatt váltak gyanússá, írja közleményében a hatóság.

A jogszabály alapján személyes tulajdonú ingatlanon maximum 3 m3, kizárólag a háztartásban keletkező fémhulladékot lehet tárolni. Számos esetben találtak az engedélyezettnél nagyobb mennyiségű fémet, melyekről egyértelműen megállapítható volt, hogy nem keletkezhettek a háztartásokban, hanem vélhetően illegális tevékenységből származnak. Az ellenőrzést végzők a szabálytalanul felhalmozott fémhulladékot minden esetben lefoglalták.

Emellett közúti ellenőrzések alkalmával is találkoztak szabálytalan fémszállítással. Fémkereskedelmi engedélyköteles anyag csak a megfelelő okmányok birtokában szállítható, ami több ellenőrzött szállítmány esetében nem állt rendelkezésre. A szabálytalanul szállított engedélyköteles anyagokat szintén lefoglalták.

A pénzügyőrök illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt több mint három tonna fémet – többek közt vasat, rézkábelt és alumíniumforgácsot –, illetve különböző fémhulladékokat foglaltak le. Az eddig kiszabott bírságok összege több mint 3 200 000 forint.