Kerry: Nem indokolható a thaiföldi katonai puccs

Fotó: AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

-

Az Európai Unió és az ENSZ aggodalmának adott hangot a thaiföldi katonai puccsal kapcsolatban csütörtökön, míg az Egyesült Államok bejelentette, hogy felülvizsgálja a délkelet-ázsiai országnak nyújtott támogatását a bangkoki események miatt.


Az Európai Külügyi Szolgálat közleményében azt írta: „rendkívüli aggodalommal” figyeli a thaiföldi fejleményeket. Egyúttal annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az ország mihamarabb visszatérjen a legitim, demokratikus kormányzáshoz, és a lehető leghamarabbi időpontban választásokat írjanak ki. John Kerry amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott: nem indokolható a katonai puccs.

„Ez a cselekmény negatív következményekkel jár majd az amerikai-thai kapcsolatra nézve. Felülvizsgáljuk a (Thaiföldnek nyújtott) katonai és más jellegű támogatásunkat”
– közölte Kerry. Nem sokkal korábban a washingtoni védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a tárca felülvizsgálat alá vette a thaiföldi hadseregnek nyújtott támogatásokat, illetve az országban jelenleg 700 amerikai katona részvételével zajló közös hadgyakorlatot is. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár komoly aggodalmának adott hangot, és az alkotmányosság és a polgári kormányzás visszaállítását, valamint a belpolitikai feszültségek rendezésére irányuló párbeszéd megindítását sürgette. A világszervezet emberi jogi irodája korábban felszólította a thaiföldi hatóságokat nemzetközi kötelezettségeik betartására, elsősorban az alapvető emberi jogok, köztük a vélemény- és gyülekezési szabadság tiszteletben tartására. A nap folyamán Francois Hollande francia elnök és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is elítélte a thaiföldi államcsínyt, és a demokratikus kormányzáshoz való visszatérést és előre hozott választások kiírását sürgette. A thaiföldi hadsereg csütörtökön – két nappal a szükségállapot kihirdetését követően – bejelentette, hogy felfüggeszti az alkotmányt és átveszi a hatalmat, majd őrizetbe vette a kormány tagjait és az ellenzék vezetőit. A hadsereg – amely az abszolút monarchia 1932-as vége óta tucatnyi alkalommal tett már hasonlóan – azzal indokolta a lépést, hogy rendet kell tennie a tavaly november óta politikai zavargások által sújtott országban. A Külügyminisztérium egyelőre nem tart szükségesnek más intézkedést, mint hogy a turistákat fokozott óvatosságra inti. Ha azonban kell, Thaiföld az utazásra nem javasolt helyek közé kerülhet.