Kerry kedden találkozik Putyinnal is

Fotó: MTI / Jean-Christophe Bott

-

Valamint kollégájával, az orosz külügyminiszterrel is, akivel az ukrajnai, jemeni, szíriai és iráni helyzetet vitatja meg.


Az AFP értesülése szerint kedden találkozik John Kerry amerikai külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.


Ma derült fény arra is, hogy aznap Szocsiban orosz kollégája, Szergej Lavrov is várja, hogy megvitassák az ukrajnai, jemeni, szíriai és iráni helyzetet. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó diplomáciai forrás azt is mondta: „sohasem zárkóztunk el, ellenkezőleg, nagyon aktív párbeszédet folytatunk ezekről a kérdésekről".

Moszkvában nem várnak áttörést Kerry látogatásától, de igen fontosnak tartják azt – mondta a RIA Novosztyi forrása, aki szerint az Egyesült Államok külügyminiszterének oroszországi útja „nagyon jelképes”.

Az orosz fővárosban ugyanakkor azt remélik, hogy a washingtoni kormányzat befolyásos tagja „valami újat, friss szemléletet hoz magával Ukrajnát és a kétoldalú orosz-amerikai kapcsolatokat illetően” – fogalmazott az orosz hírügynökségnek nyilatkozó hivatalnok. John Kerry már többször is elhalasztotta a vizitet, „most azonban elszánta rá magát”.

Az orosz és az amerikai külügyminiszter múlt vasárnap telefonon beszélt egymással. Megegyeztek arról, hogy a közeljövőben találkoznak, és megvitatják Oroszország és az Egyesült Államok lehetséges közös lépéseit a különböző konfliktushelyzetek rendezésében, valamint áttekintik a kétoldalú kapcsolatok állapotát – közölte az orosz szaktárca. John Kerry „átadta a gratulációt a második világháborús győzelem 70. évfordulója alkalmából”, kiemelve, hogy „az orosz nép és a volt Szovjetunió többi népe jelentős mértékben hozzájárult a nácizmus legyőzéséhez”.

A moszkvai külügyi közlemény szerint Lavrov megjegyezte, hogy „Oroszországban őrzik a hitleri Németország ellen a szövetségesekkel együtt vívott harc szent emlékét”.

A nyugati államok vezetői, így Barack Obama amerikai elnök is távol maradt a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján tartott szombati moszkvai katonai díszszemléről és az ünnepi megemlékezésekről.

John Kerry az ugyanezen alkalomból múlt pénteken Párizsban tartott ceremónián vett részt, és francia kollégájával, Laurent Fabiusszel koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírjánál.