Kern: meg kell fékezni az illegális bevándorlást

Fotó: MTI/AP / Thibault Camus

-

Az illegális bevándorlás megfékezése mellett állt ki Christian Kern osztrák kancellár, a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke egy vasárnap megjelent interjúban, amelyben arról is beszélt, hogy növelni kell az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők Ausztriából történő visszatoloncolását.


„A kérdés felelősei csak arról beszélnek, hogy mi történik rosszul, anélkül, hogy meghatároznák min kell változtatni" - mondta a kancellár az Österreich című lapnak adott interjújában. „Mi meg akarjuk oldani a problémákat” - jelentette ki.

A kancellár beszámolt arról, hogy megértette és komolyan veszi az emberek menekültekkel kapcsolatos félelmeit és világos megoldásokat kínál rá. "Segíteni akarunk, de nem tudunk a teljesítményünk határán túl cselekedni" - mondta.

Emlékeztetett rá, hogy az Ausztriába érkező bevándorlók száma ugyan csökken, a migráció mégis kihívás marad az ország számára.

Arra a kérdésre, miszerint az SPÖ gyorsan változtatná a véleményét menekültügyben azt mondta, hogy ő maga már a kezdetektől fogva kiállt a határvédelem és az illegális bevándorlás megállítása mellett.

Úgy vélte, hogy Heinz-Christian Strache az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Sebastian Kurz, a kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője szívesen vázolja fel a társadalmat érintő problémákat, azonban nem adnak válaszokat rájuk, csak elbizonytalanítanak.

Az előrehozott parlamenti választást október 15-én tartják Ausztriában.

Az Österreich című lap vasárnap bemutatott felmérése szerint az ÖVP 33, az FPÖ 24 és az SPÖ 23 százalékos támogatottsággal bír. Őket követi messze leszakadva a Zöldek pártja 7, a korábbi zöldpárti politikus által indított Peter Pilz listája 6, a liberális Neos párt pedig 5 százalékos támogatottságot szerezhet a választáson.

Az eddigi televíziós interjúkban a felmérések szerint Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke volt a legmeggyőzőbb, 43 százalék gondolja így. Strache, az FPÖ elnöke 34, és Kern, az SPÖ vezetője pedig 17 százalék szerint szerepelt jól a tévés vitákban.

A legutóbbi integrációs jelentés szerint 2016-ban feleannyi menekült akart Ausztriában maradni mint egy évvel korábban, mégis továbbra is az átlagosnál több menedékkérelem érkezik az osztrák hatóságokhoz. Míg 2005-ben 22 ezer, 2010-ben 11 ezer és 2014-ben 28 ezer, addig 2015-ben mintegy 90 ezer menedékkérelmi eljárást adtak be Ausztriában. A tavaly benyújtott több mint 42 ezer menedékkérelem közül csaknem 22 ezret bíráltak el pozitívan. Elsősorban Afganisztánból, Szíriából, valamint Irakból származók akartak az országban maradni.