Kérjük, ne csengessen, a csillagász alszik!

Fotó: VS.hu / Kummer János

Vaskapu, kék turistajelzés, egy semmilyen visszajelzést nem adó csengő, amely mellett egy laminált lapot talál a turista, ha Piszkéstetőre vetődik. A lap arra kéri, hogy ne nyomkorássza a csengőt, mert a kapu túloldalán csillagászok próbálnak aludni. A Mátra ötödik legmagasabb csúcsán található az ország legnagyobb, egyméteres tükörrel felszerelt távcsöve.


A Mátra ötödik, Magyarország tizenhetedik legmagasabb csúcsán áll a piszkéstetői obszervatórium. A csillagvizsgáló a legek birodalma: ez a legmagasabb ilyen létesítmény, távcsöve pedig az ország legnagyobbja.


Csütörtökönként váltják egymást az ügyeletes csillagászok az obszervatóriumban. Pár nap alatt átállnak az éjszakázásra, és a végén jetlaggel mennek haza.


Az obszervatórium kis távcsövének egyelőre nem sok hasznát látták, küzdeni kell a Windows-alapú vezérléssel. Ha sikerül áthackelni linuxosra, akkor lesznek boldogok a csillagászok.


Tudományos munkahelyen csajos posztert ne is keressenek, csak spirálgalaxisos volt. A képen szereplő NGC 2997 nevet viselő galaxis igazi retró darab, 1793-ban fedezte fel William Herschal.


Belenéztünk a Schmidt-távcsőbe, hogy önöknek ne kelljen. A obszervatórium mindegyik távcsövén modern CCD-kamerák ülnek. A csillagászok is számítógéppel néznek fel az égre.


A 12 voltról műkdő fűtéssel rendelkező kabát és a vastag csizma ma már nem használatos. A Zeiss-művek által a hatvanas években tervezett pult viszont tökéletesen működőképes. Igaz, szükség arra sincs.


A pult világítós nyomógombjai közül párat már 3D-nyomtatott utángyártott gombbal pótoltak. Ha nem hívják fel a figyelmünket, észre sem vesszük.


Erre a látványra szokás azt mondani, hogy nagyon tudományos. A tárcsák a távcső helyzetét mutatják.


A legnagyobb távcső a tetőre került. Az ügyeletes csillagászoknak nem kell sokat lépcsőzniük, már majdnem minden távirányítható.


Nagyon jó időben a Magas-Tátráig is el lehet látni. Közepesen jó időben pedig számolni kell Gyöngyös és Budapest fénykupolájának zavaró hatásával is.


Pisketetői Obszervatórium

Bármelyik szoba falán lehet villogó dobozokat találni, alattuk pedig garantáltan használaton kívüli gépek lesznek. Itt az időjárás-állomás jele jut be az obszervatórium rendszerébe.


Pisketetői Obszervatórium

„Sorsjátékon nappaliszoba-bútort nyertél, ha van már ilyened, a banktól átveheted a négyezer forintot.” Néhány ponton a Gazdálkodj okosan! lakásbelsőjét idézi az obszervatórium.


Pisketetői Obszervatórium

Az ország legnagyobb távcsöve: a tükre 102 centiméter átmérőjű. A teleszkóp távirányítással mozgatható, és tele van kütyükkel: még gyors sorozatfelvételek készítésére is alkalmas.


Pisketetői Obszervatórium

Egy darabka régmúlt: ezekben a fagyasztóládákban tárolták az asztrofotókhoz használt 16x16 centiméteres Kodak üvegnegatívokat. 1997 óta már csak digitális képek készülnek Piszkéstetőn.


Pisketetői Obszervatórium

Vilati Unimeric számítógép, amelyet a tábla tanúsága szerint tilos bekapcsolni. A márkanév a Villamos Automatika Intézetet rejti, a gépet pedig eredetileg szerszámgépek vezérlésére találták fel. Úgy tűnik, egy távcsővel is elbírt.


Pisketetői Obszervatórium

Ha eddig nem hitték volna el, hogy a nagytávcső nagy, itt az idő.


Pisketetői Obszervatórium

Molnár László nem csak földi távcsövekkel dolgozik, több publikációja jelent meg a Kepler űrtávcső által gyűjtött adatokról.