Kerítésvágó anarchistákról beszélt a biztonsági főtanácsadó

-


Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója titkosszolgálati információkra hivatkozva azt mondta, hogy "bizonyos körzetekben anarchista csoportok" jelennek meg a migránsok között, és többek között a kerítés átvágására alkalmas eszközökkel támogatják őket.

Az M1 csatorna szombat esti műsorában arról is beszélt, hogy egy kerítés áttörésénél - például a görög-macedón határon - mindig nagyobb tömeg van a helyszínen, a konkrét támadásban azonban kevesebben, mintegy 2-300-an vesznek részt. A többiek figyelemmel kísérik a történteket, abban reménykedve, hogy sikerül az áttörés, és ők is túljuthatnak a kerítésen.

Hangsúlyozta, hogy jövő szerdán nem dönt a kormány a magyar-román határ lezárásáról, csupán a védelem megerősítésről, elsősorban a magyar-szerb határszakaszon. A romániai határt akkor zárják majd le, ha a nemzetbiztonsági információk alapján szükségét látják. Ettől függetlenül már előkészítették a terepet, hogy ha úgy adódik, azonnal el lehessen kezdeni az építkezést. Azt is mondta, hogy nincs akadálya annak, hogy további katonákat és rendőröket vezényeljenek a határokra.