Kerítést építene a német határra a rendőrszakszervezet vezetője

-

Szerinte a menekülthullám veszélybe sodorta Németországot. Angela Merkel szerint viszont a kerítés nem megoldás.


Veszélybe került a közrend Németországban a menekülthullám miatt, ezért „meg kell húzni a vészféket” és kerítést kell építeni a határra – mondta a német rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke a Welt am Sonntag című hetilapnak. Rainer Wendt szerint, ha a döntéshozók komolyan gondolják a – szeptember 13-án ideiglenesen visszaállított – határellenőrzést, akkor kerítést kell építeni a határon, és a tervezett tranzitzónák sem működhetnek hatékonyan, ha nyitva áll a zöldhatár.

A műszaki zár kialakítása láncreakciót indítana el, „végül Ausztria is kerítést építene a szlovén határon", Németországnak pedig "pontosan erre a hatásra” van szüksége – mondta a szakszervezeti vezető a lapnak. Szerinte nem lehet már tovább kürtölni a világba azt az üzenetet, hogy „jöjjön mindenki hozzánk”, mert a menekülthullám veszélybe sodorta Németországot. „Hazánk belbiztonsága veszélyben forog, társadalmi nyugtalanság kitörése előtt állunk. Valakinek meg kell húznia a vészféket, és ez csakis Angela Merkel lehet” – mondta a rendőrszakszervezet elnöke.

Angela Merkel kancellár és kormánya viszont nem kíván kerítést építtetni a határra, és a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) ellenkezése miatt az sem biztos, hogy bevezetik a tranzitzónák intézményét. A kancellár több nyilatkozatában kifejtette, hogy szerinte a határkerítés nem tartóztatja fel, legfeljebb más utakra tereli a menedékkérőket, ezért a határzár csak látszatmegoldás, amelyről hamar kiderülne, hogy nem működik, és így csak tovább erősödne a társadalmi elégedetlenség.