Kerítés épülhet a szlovén–horvát határra is

Fotó: MTI / Varga György

-


Szlovénia a horvát határ megerősítésére készül, erre utal az STA szlovén hírügynökség szerda reggeli értesülése, amely szerint a nap folyamán összeül a szlovén nemzetvédelmi tanács, és olyan döntést hozhat, hogy több katonával vagy fizikai akadállyal erősítik meg az ország horvátországi határát.

A tanács ülését a szóban forgó értesülések szerint Miro Cerar miniszterelnök hívta össze. A határ megerősítésével kapcsolatos tervekre azonban már kedden utalt Karl Erjavac külügyminiszter.

Kedd délután óta 3500 migránst szállítottak a horvát hatóságok vonattal a kelet-szlavóniai Tovarnikról (Felsőtárnokról )közvetlenül a horvát határhoz közeli szlovén településre, Dobovára. Az új humanitárius folyosóról a két ország rendőri vezetője állapodott meg – írta a Vecernji List című horvát napilap szerdán. Az első vonat kedden délután érkezett meg Tovarnikról 1100 menekülttel Dobovára, majd éjszaka újabb vonat futott be az állomásra, reggel pedig még kettő. A szlovén rendőrség megerősítette, hogy a kommunikáció a horvát kollégáikkal sokkal jobb, mint korábban: az új rendszer egyeztetett és jól működik.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a migránsok kiszálltak a vonatból a harmicai-rigoncei határátkelő körzetében, a horvát oldalon, majd három kilométert gyalogoltak, hogy illegálisan a zöldhatáron keresztül lépjenek be Szlovéniába, ahonnét a szlovén lovasrendőrök kíséretében még négy órát meneteltek a brezicei és dobovai befogadóállomásokra.


Menekültek a horvát-szlovén határnál


Most a vonat egyenesen Dobovára viszi a migránsokat, ahol átszállítják őket egy szlovén vonatra, amellyel továbbutazhatnak egészen az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontba. A szlovén hatóságok már a vonaton elvégzik a bevándorlók regisztrációját.

A szlovén rendőrség azonban kizárja annak lehetőségét, hogy a migránsok ilyen módon való közvetlen szállítása az ország más vasútállomásira is kiterjedjen. Szlovénia ugyanis tart attól, hogy Ausztria korlátozásokat vezet be a migránsokkal szemben, és nem engedi be őket a jövőben területére – írta a lap.

A szlovén rendőrség legfrissebb adatai szerint az elmúlt tizenkét napban Szlovéniában 89 789 illegális bevándorlót regisztráltak, Ausztriába pedig eddig 63 715-en távoztak.

A brezicei befogadóállomáson szerdán reggel 2800-an, a dobovai régi és új táborokban pedig 4100-an tartózkodtak. Őket regisztrálják és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba, valamint az ország más részein működő menekültszállásokra.


Mindeközben az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner azt mondta, Ausztria is kerítést építene, de nem azért, hogy a menekültek ne tudjanak belépni az országba, hanem, hogy azt rendezett, kontrollálható formában tegyék. Bővebben erről itt.