Kerítés épülhet a magyar–horvát határon is

Fotó: MTI / Varga György

-

Erről Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő beszélt Kaposváron. Meg arról is, hogy ha a menekültek Horvátországban lépnek be az unióba, akkor a nyugat-európai országok – az előírások szerint – oda toloncolják vissza őket.


A közmédia portálja, a hirado.hu számolt be Gelencsér Attilának (Fidesz), Kaposvár országgyűlési képviselőjének bejelentéséről, hogy szükség lehet a horvát határ lezárására is, mert a szerb– magyar technikai határzár megépítése után a bevándorlók a horvát határon próbálkozhatnak majd, Somogyba és Baranyába terelve így a migránsokat.


Gelencsér Attila Kaposváron a Helyi Híradóknak elmondta: a legnagyobb problémát az jelentheti, ha Magyarország tranzitországból célállomássá válik. Egy óriási különbséget látni kell a szerb és a horvát határ között – hangsúlyozta Gelencsér –: a szerb határon át érkező bevándorlókat a nyugat-európai országok Magyarországra, míg a horvát határon át érkezőket a szintén uniós tag Horvátországba toloncolják vissza. A dublini egyezmény szerint ugyanis minden bevándorlót az első uniós országba kell visszaküldeni. Hogy mikor fordul a helyzet, mikor válunk célországgá, nem tudni, de a kormány eltökélt abban, hogy megvédi a horvát határt, s ha kell, lezárja azt – magyarázta a képviselő.

Somogy megyének több mint száz kilométeres határszakasza van Horvátországgal, melynek jelentős részén ugyan a Dráva természetes akadályt jelent, de még így is marad egy hosszú átjárható szárazföldi terület.