Keresztényeket akart felrobbantani a pakisztáni öngyilkos merénylő

Fotó: AFP / ARIF ALI

-

Egy talibán szervezet vállalta magára a pakisztáni Lahore legnagyobb parkjának egyik játszótere mellett elkövetett vasárnap esti merényletet, amelyben több, mint 72-en meghaltak. A hatóságok szerint a halálos áldozatok száma még nőhet.


A halálos áldozatok között 25 - más források 19. illetve van, amelyik szerint 29 -, a sérültek között pedig több, mint 50 gyermek van. A sérültek számáról eltérő jelentések érkeztek, egyesek szerint 280, mások szerint több, mint 340 embert kellett ellátni a különböző kórházakban. A sérültek között többnek az állapota válságos.

A Gülsán-e-Ikbál, Lahore legnagyobb parkja, és tele volt emberekkel, akik azért gyűltek össze, hogy megünnepeljék a Húsvétot. A robbantást az egyik játszótér melletti parkolóban hajtották végre.A Jamaat-ul-Ahrar, a pakisztáni táliboknak egy egyre nagyobb befolyással rendelkező csoportja azt közölte, hogy az ünneplő keresztényeket akarták megtámadni. A merénylő sajtóértesülések szerint egy 28 éves hitoktató volt. A szélsőséges csoport az elmúlt hónapokban több merényletet is végrehajtott a pakisztáni Pesavár régióban.A parkolóban elkövetett merénylet az utóbbi három év legvéresebb, keresztények ellen elkövetett terrortámadása. A rendőrség a tálobok közleményétől függetlenül is vizsgálja a támadás okát és körülményeit.

Elemzők úgy gondolják, hogy a robbantásnak köze lehet ahhoz a több mint 30 vallási csoport által megfogalmazott követeléshez, hogy a Punjab-i tartományi kormány március 27-éig vonja vissza a február végén elfogadott, a nők jogait kiterjesztő törvényt.

A jogszabály célja a családon belüli erőszak megfékezése, és korábban ismeretlen védelmet biztosít a szexuális és az érzelmi erőszak áldozatainak. A többi között menedékhelyet, és egy éjjel-nappal ingyen hívható segély telefont is létrehozott. A törvényt Punjab vallási vezetői iszlámellenesnek nyilvánították.