Keresztények és muszlimok csaptak össze a Közép-afrikai Köztársaságban

A legalább két napig tartó vérengzést az váltotta ki, hogy a keresztény lázadók északról több támadást is indítottak a főváros, Bangui ellen. A Vöröskereszt már közel 300 holttestet talált, de becsléseik szerint ezrek halhattak meg.


300 halottat találtak péntek este a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban a csütörtökön és pénteken tartó vérengzések után a Vöröskereszt munkatársai, akik szerint több áldozat is lehet, de az éjszaka beálltával egyelőre befejezték a kutatást, amelyet hétvégén tovább folytatnak majd. Az ENSZ feltételezései szerint a harcok azzal kezdődtek, hogy az elüldözött François Bozizé elnökhöz hű keresztény milícia észak felől több támadást indított a közép-afrikai főváros felé. Az akciókban főként a jelenlegi muszlim kormányhoz hű katonák voltak a célpontok, de civilek is megsérültek. A helyiek beszámolói alapján a fővárosban tűzharcok folytak, ezért több ezren a város melletti repülőtérre menekültek, hogy az ott állomásozó francia katonáktól kérjenek védelmet. Az összecsapásoknak az vetett véget, hogy francia katonai repülők többször is átrepültek Bangui felett, és igyekeztek eloszlatni a tömeget. „A holnapi borzalmas nap lesz. Egész nap dolgozni fogunk, de úgy hiszem, hogy még további négy napra lesz szükségünk” - nyilatkozta Pastor Antoine Mbao Bogo, a Vöröskereszt helyi vezetője a Reutersnek arról, hogy mire számít a hétvégén. A humanitáriusok péntek estig 281 holttestet találtak, de szerintük ez a szám jóval nagyobb lesz, mivel ezrek veszhettek oda. Korábban az anti-balaka erők (a keresztény milícia) nem csak Banguiban, de Boucában is megtámadták a muszlim csapatokat.Mi történt korábban a Közép-afrikai Köztársaságban?

2013 márciusában a Séléka szövetség több ezer fegyverese szállta meg Banguit, és eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt. Azóta a szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja az országot, az elnöki tisztséget pedig Michel Djotodia vette át. Ő viszont nem tudta hatástalanítani a Séléka tagjait, akik gyilkolnak, erőszakolnak Banguiban, továbbá árvaházakat és segélyszervezeteket rabolnak ki. A felháborodás akkora volt, hogy vidéken néhány hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat alakítottak. Ők vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, viszont számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen. A folyamatos erőszak miatt legalább négyszázezren váltak földönfutóvá az országban. Franciaország és az Afrikai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával csapatokat küldött az országba a rend helyreállítására.

Franciaország már beavatkozna

Franciaország több száz fős kontingenssel állomásozik a Közép-afrikai Köztársaságban ENSZ fennhatóság alatt. A franciák már régebben kérvényezték, hogy emelhessék csapataik létszámát legalább 1000 főre, hogy hatékonyabban tudják segíteni az országban a közrend helyreállítását. Az ENSZ az elmúlt héten megadta az ehhez szükséges felhatalmazást, így szombaton, egy békefenntartó csapat részeként minden bizonnyal meg is érkezik az erősítés.