Keresztény katedrálisnál robbantottak Kairóban

-

Többen meghaltak a koptok fő temploma közelében történt robbanásban.


Pokolgép robbant a kairói kopt keresztény székesegyház közelében vasárnap, huszonöten életüket vesztették és 49-en megsebesültek - jelentette az egyiptomi állami televízió.

A támadás elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett.

A robbanás az egyiptomi főváros Abasszíja körzetében fekvő Szent Márk-katedrális szomszédságában található Szent Péter-templomban történt mise alatt - közölte egy rendőrségi forrás az EFE spanyol hírügynökséggel.

A Szent Márk-katedrális az egyiptomi kopt keresztény egyház központja és II. Teodor kopt pápa székhelye.

A rendőrök lezárták a több templomnak otthont adó környéket, és lehetséges támadók, illetve további robbanóeszközök után kutatnak. A helyszínre mentők is érkeztek. A templom tetőzete súlyos károkat szenvedett, az ablakai kitörtek.

A merényletet megakadályozni nem képes rendvédelmi erőkkel elégedetlen emberek tucatjai rontottak a rendőrsorfalnak és a belügyminiszter lemondását követelték.

Abdel-Fattah el-Szíszi államfő háromnapos nemzeti gyászt rendelt el és kijelentette: "mint mindig, Egyiptom most is erősebb és egységesebb lesz, amikor ilyen körülményekkel kénytelen szembenézni".

Seríf Iszmáíl egyiptomi kormányfő és Magdi Abdel-Gaffár belügyminiszter a támadás helyszínére látogatott - jelentette az al-Maszri al-Júm című független egyiptomi napilap.

A belügyminisztérium nem közölte, hogy pontosan mi okozta a robbanást. Egy nevének elhallgatását kérő kormányilletékes annyit árult el, hogy feltehetően valaki robbanószerkezetet dobott a templomba.

A merényletet elítélték az egyiptomi iszlám hatóságok, míg a legfőbb egyiptomi iszlám igazságügyi vezető kijelentette, hogy az elkövetők Mohamed próféta "ellenségei" lesznek az ítélet napján.

A robbantást Mohamed próféta születési évfordulóján követték el, a keresztények pedig vasárnapra virradó éjjel a kopt naptárban a karácsonyt megelőző Kiahk hónap beköszönte alkalmából imádkoztak.


Pénteken egy biztonsági ellenőrzőpontnál robbant pokolgép a gízai piramisok közelében, a támadásban legalább hat rendőr életét vesztette, és többen megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként az addig viszonylag ismeretlen Hazm Mozgalom jelentkezett.


A Sínai-félsziget északi részén az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik helyi csoportja, az Anszár Bajt al-Makdisz is aktív, Kairóban és más nagyvárosokban is követett már el támadást. A szélsőségesek akcióiban Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013-as megbuktatása óta több száz katona és rendőr vesztette életét. Ugyanakkor a civilek és a keresztények elleni támadások nem számítanak megszokottnak Egyiptomban.

A keresztények elleni eddigi legsúlyosabb robbantásos merényletet 2011. január 1-re virradóra, az éjféli misén követték el az észak-egyiptomi Alexandriában, akkor huszonhárman haltak meg.