Nem tudják, hogyan rohanhattak egymásba a német vonatok

Fotó: MTI/EPA/DPA / Armin Weigel

-

Eddig tíz halottról és száznál is több sebesültről tudnak a mentőalakulatok; a szerencsétlenség okait nem ismerik egyelőre. Magyar áldozatokról a külügy nem tud.


Csak a feketedobozok adatainak elemzésével lehet megállapítani a Bajorországban kedden történt vonatszerencsétlenség okát; a három berendezés közül kettőt kiemeltek a roncsok közül, a harmadikat még keresik – hangzott el a legalább tíz halálos áldozatot követelő balesetről a helyszín közelében fekvő Bad Aiblingban tartott sajtótájékoztatón.

Egy embert még keresnek az egyik szerelvény roncsai között. "Kevés remény van arra, hogy élve ki tudjuk emelni" - mondta egy rendőrségi szóvivő.

A baleset Münchentől mintegy 40 kilométerre, délkeletre történt a Holzkirchen-Rosenheim egyvágányos vasútvonal egyik éles kanyarulatában, erdős területen. A vonatvezetők így valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg a velük szemben száguldó szerelvényt, ezért nem maradt idő fékezésre, és a két személyszállító vonat "nagyon nagy sebességgel" rohant egymásba – mondta Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter.

Kiemelte, hogy a szakaszon volt olyan berendezés – PZB 90 típusú, úgynevezett pontszerű vonatbefolyásoló rendszer –, amely az ilyen helyzetek elkerülését szolgálja. A miniszter a német vasúti közlekedés egyik legsúlyosabb balesetének nevezte az esetet, és Angela Merkel kancellár, illetve Horst Seehofer bajor miniszterelnök nevében kifejezte részvétét az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak. A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak közöttük. Ugyancsak a szünet miatt a vonatokon kevesebben utaztak, mint egy átlagos munkanapon. Magyar áldozatokról a külügy nem tud.

Mindkét vonat menetrend szerint indult el, és a közeli Kolbermoorban kellett volna kikerülniük egymást – tette hozzá Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.A balesetről készült képeket ide kattintva nézheti meg.