Keresik a madeirai tragédia felelőseit

Fotó: AFP / HELDER SANTOS

-

A polgármester szerint nem tudtak, hogy a fa ennyire rossz állapotban van. A kidőlt tölgy egy 31 éves magyar nőt is megölt.


A Portugáliához tartozó Madeirán színes és örömteli fesztiválra készültek, augusztus 14-én és 15-én jókedvű helyiek és turisták gyűltek össze a Montei Miasszonyunk ünnepen. Ám a "halál fája" súlyos katasztrófát okozott: a tömegbe zuhanó tölgy 13 embert megölt, köztük egy 31 éves magyar nőt. További ötven ember megsebesült.

A helyi lapok szerint tudni lehetett, hogy tragédia fenyeget. Állítólag jó ideje tudható, hogy néhány idős fa kifejezetten rossz állapotban van – ám a kormányzat mégsem tett lépéseket a veszély elhárításáért. Paulo Cafofo, Funchal polgármestere szerint a kidőlt tölgyfán nem látszott, hogy veszélyes lenne: egészséges, zöld lombkoronája volt, nem mutatta semmiféle rendellenesség jelét. Szakértők vizsgálják, hogy a fa – hatalmas gyökérrendszerével együtt – mitől fordulhatott ki ilyen hirtelen a földből. A mezőgazdasági szakértők mellett az ügyészség is nyomozást indít.

A 200 éves élettartam még egy tölgynél is hosszúnak számít, ráadásul a Madeirán kidőlt fa nem szabadon, a természetben nőtt, hanem városi környezetben. Az erdészek szerint a városi környezetben élő fák ökoszisztémájának helyzetét számos tényező nehezíti: az utakon közlekedő járművek, a por, télen pedig a síkos utakra kiszórt só. Gyakran a fák gyökérzete nem tud szabadon nőni a földben futó csövek és vezetékek miatt.

A szerencsétlenségek elkerülése érdekében észben kell tartani azt az általános szabályt, amely szerint minél nagyobb egy fa lombkoronája, annál nagyobbnak kell lennie a gyökérzetének ahhoz, hogy a fa stabilan álljon – mondta Christoph Rullmann, a német erdővédelmi társaság vezetője.

Európában nem ez volt az első eset, hogy kidőlt fa okozta több ember halálát. 2001 nyarán Strasbourgban egy hatalmas platán zuhant egy étteremként működő sátorra, ahol a viharos szél elől menekülve több tucat ember zsúfolódott össze. A katasztrófában tíz ember vesztette életét, és több mint nyolcvanan megsérültek.