Keresik a fix kamatozású kölcsönöket az ügyfelek

Forrás: MTI/MTVA / Máthé Zoltán - Képünk illusztráció

-

A teljes hiteldíj-mutatóra is figyelni kell. A legolcsóbb és legdrágább kölcsön között milliós különbségek is lehetnek.


Óvatosabbak lettek a válság óta a hitelfelvétellel az ügyfelek. Jóval kevesebben vágnak bele olyan kölcsönbe, ahol a törlesztőrészlet alakulása kiszámíthatatlan, és egyre többen választanak hosszabb időre fix törlesztőrészletet kínáló hiteleket – írja a Magyar Nemzet. A Bankráció elemzésére szerint míg a lakáshitelezés az év első három hónapjában 47 százalékos növekedést mutat az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest, addig a fix kamatozású hitelek növekedése elérte a 65 százalékot. Az első negyedévben kihelyezett 120 milliárd forintos lakáshitel-összegből 37 milliárdot vettek fel a családok legkevesebb öt évre fixált kamattal.

Gergely Péter, a Bankráció elemzője szerint örvendetes, hogy mind többen ismerik fel a rövid kamatperiódusra felvett hitelekben rejlő veszélyeket, hiszen az infláció felfutása után ezeknél a hiteleknél a havi törlesztőrészletek jelentősen emelkedhetnek.

Nem mindegy viszont, melyik hitelintézetnél és melyik termékre szerződik az ember – mondta Gergely. Szerinte a húszéves futamidejű, tíz évre fixált kamatozású, tízmillió forintos legolcsóbb lakáshitelnél alig 5 százalék a teljes hiteldíj-mutató, a legdrágább után viszont 8 százalékot számít fel a bank. Ez a teljes futamidő alatt akár hárommillió forint különbséget is jelenthet.