Kerényi szerint a tömeg vele van – újabb nyílt levelek Orbánnak

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A miniszterelnöki megbízott a Rádió Q szerda reggeli műsorában beszélt arról, hogy múlt heti kijelentései után most az utcán nem támadják, megtapsolják. „A heteroszexuális reprodukálja magát, a homokos nem - így működik a világ” - mondta. Közben Janisch Attila és Karsai György szerint a legkevesebb, hogy Kerényi távozik a közéletből. Deutsch Tamás kedd éjjel twittelt „nettó gyalázatról”.


Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztiválon úgy fogalmazott: „nyugodtan ki merem mondani: ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt. Egy új úton kell elindulni, fel kell venni ez ellen az erő ellen a harcot. Ez a buzilobbi tulajdonképpen, (…) ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!” A Rádió Q-ban ugyan most azt mondta, szavait manipulatívan vágták össze, de véleményét ismételte. „A heteroszexuális reprodukálja magát, a homokos nem - így működik a világ. Szemérmesen műveljék a műfajt, nincs közöm Kulka homoszexualitásához, csak a színészi teljesítményéhez, sajnálom, hogy belekeveredett ebbe a dologba. A látva láttatásból vissza kellene venni” - idézi őt az Origo. Kulka János hétfőn írt nyílt levelet az ügyben Orbán Viktornak, Alföldi Róbert „ormótlan kivagyiság”-nak nevezte a kijelentéseket. Kerényi „buzilobbizása” miatt egyre több politikai, civil és szakmai szervezet tiltakozik a miniszterelnöknél és követeli Kerényi Imre leváltását.


A filmrendező Janisch Attila és az egyetemi tanár Karsai György szerdai nyílt levelében azt írja, Kerényi kormánybiztos (hosszú nevű tisztségére utalva „TNKGMEKMKÉMFÖFEFMEMB”) beszéde ellen „minden józan gondolkodású magyar állampolgárnak fel kell emelnie a szavát”.

Janisch Attila és Karsai György szerint a miniszterelnök


„... is tudja, hogy ezek a kijelentések az Európai Unió sok országában jogi szankciókat is vonnának maguk után, de a legkevesebb mindenütt az lenne, hogy aki így beszél, annak azonnal távoznia kell a közéletből.”

Szerintük Orbán hallgatása két dolgot jelenthet: nem hallott még a kijelentésekről, vagy hallott és a megszólalás őt képviselte, így „… szavait egy Önnel egyeztetett, mélyen átgondolt kultúrpolitika részének kell tekinteni”.

A levélben kitérnek Zsigó Róbert reakciójára is: a kormánypárt szóvivője szerint Kerényi kijelentései egy magánember megnyilvánulásai voltak.


„...egy miniszterelnöki megbízott… egy nyilvános fórum előadójaként nem magánemberként szólal meg: ameddig hivatalában van, az általa mondottak nem értelmezhetők másként, mint pozíciójához kapcsolódó megnyilatkozásokként.”

A teljes Janisch-Karsai levél elérhető a magyarnarancs.hu-n.

Mit twittelt Deutsch?

Az EP-képviselő kedd éjjel reagált a múlt héten tett kijelentésekre. Deutsch Tamás szerint „Kerényi Imrével nem stilusproblémák vannak. Kerényi Imre állításai elfogadhatatlanok. Amit mondott, nettó gyalázat. Ő kérte, hát: Megírom.”


Kerényi először egyébként az – előző, még Alföldi Róbert vezette – Nemzeti Színház miatt buzizott. Egy V. kerületi rendezvényen még márciusban kifejtette, „a Nemzeti eddig a buzikról szólt”. A rendezvényen mellette ülő Vidnyánszky Attila, a színház következő vezetője nem szólt erre semmit. A legújabb kijelentésétől azonban már ő is elhatárolódott egy hétfő esti vitán (erről hosszabban itt írtunk).

Hol a „buzilobbi”?

Ironikus nyílt levélben fordult„tiszteletteljes kéréssel” Kerényi Imréhez „a buzilobbi elérhetőségét illetően” a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák stábja. Mint írják, dokumentumfilmük befejezéséhez erőforrásaik kifogytak, „... ezen sajnálatos okoknál fogva széleskörű ismeretei a buzilobbi elérhetőségét illetően nagy segítségünkre lennének”.