Kerényi ellen-Színművészetit csinálna, a rektor számon kérte Orbánt

-

Kerényi a szerinte buzilobbit propagáló Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ellenében csinálna egyetemet a Ludovikán belül, a rektor rákérdezett Orbánnál: ez a hivatalos álláspont?


„Most már van Mangalicafesztivál, Zsidófesztivál, mindenféle tavaszi fesztivál... Kell legyen keresztény fesztivál is”
– kezdte mondandóját Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetéssorozatának legutóbbi állomásán, a Szakrális és profán című eseményen – írta a Mandiner. Érvelése szerint erősíteni kell a kereszténységet, mivel az európai művészet nyolcvan százaléka, a magyar drámairodalom nyocvan százaléka keresztény kultúrkör terméke. „Európa a keresztény gondolkozás diadala, Magyarország is az” – mondta Kerényi, aki szerint az európai színházi és filmes képzésben erre mondanak nemet, viszont a dekadenciára igent mondanak. A dramaturgokat – akik szivárványos harisnyát hordanak szerinte – és a rendezőket Mr. Senkiknek nevező Kerényi fokozta a fokozhatatlant: ellenegyetemet szervezne, „akár a Ludovikán belül” a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek.
„Nyugodtan ki merem mondani: ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt”
– mondta a magát radikálisnak nevező Kerényi, hozzátéve:
„Egy új úton kell elindulni, fel kell venni ez ellen az erő ellen a harcot. Ez a buzilobbi tulajdonképpen, (…) ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!”Az SZFE egyből reagált

M. Tóth Géza, az SZFE rektora levélben (PDF) kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert Kerényi Imre kijelentései kapcsán. Levelében egy kulcskérdés áll:

„Kérem, tájékoztasson, hogy a miniszterelnöki megbízott úr véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök úr hivatalos álláspontjának.”