Kerényi „buzilobbizása” Alföldi szerint ormótlan kivagyiság

-

Kerényi „buzilobbizós” kijelentése miatt egyre többen tiltakoznak a miniszterelnöknél. A Fidesz szóvivőjének sincs ínyére a miniszterelnöki megbízott stílusa.


„Kétségtelen, van bennem provokációs szándék, de most már csakis éles és egyértelmű gesztusokkal lehet ilyen típusú, az európaiságot teljesen nélkülöző ormótlan kivagyiságra reagálni. Jöjjön el Kerényi Imre, és nézze meg ezt az előadást. Benne lesz mindaz, amit gondolok a mondatairól” – a színház.hu cikke szerint így reagált Alföldi Róbert rendező, a Nemzeti Színház volt igazgatója Kerényi Imre szavaira.

A Magyar Színházi Társaság közgyűlése is elítélte Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott „kategorikus és kirekesztő kijelentéseit.” A társaság nyílt levélben kérte a miniszterelnöktől: vonja vissza a kultúrának csak ártó Kerényi megbízatását.


Hoppál Péter szóvivőt, az Országgyűlés Kulturális bizottságának tagját az ATV kapta el. Arra a kérdésükre, hogy Kerényinek kijelentése miatt távoznia kell-e, Hoppál azt mondta, ezt majd eldönti az, aki a megbízást adta neki. Bár a közéletben most vannak fontosabb kérdések - mint a kormányalakítás vagy az EP-választás. "Nem szerencsések az ilyen mondatok szerintem. Aki reflektorfényben van, annak jobban kellene vigyázni" - vélekedett Hoppál, aki arra a kérdésre már nem válaszolt, hogy elhatárolódik-e a kijelentéstől. Az Együtt-PM Szövetség felszólította Orbán Viktort, hogy haladéktalanul távolítsa el pozíciójából Kerényi Imrét miniszterelnöki megbízottat. A pártszövetség szerint Kerényinek nincs helye a közéletben, miután „gyűlöletkeltő kijelentéseivel kiírta magát az európai emberek sorából.”  


Ha ő lenne az alkirály...

Nyugodtan ki merem mondani: ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt.” „Egy új úton kell elindulni, fel kell venni ez ellen az erő ellen a harcot. Ez a buzilobbi tulajdonképpen, (…) ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!” – ezeket mondta Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztiválon.


Kerényi először egyébként az – előző, még Alföldi Róbert vezette – Nemzeti Színház miatt buzizott. Egy V. kerületi rendezvényen még márciusban kifejtette, „a Nemzeti eddig a buzikról szólt”. A rendezvényen mellette ülő Vidnyánszky Attila, a színház következő vezetője nem szólt erre semmit. A legújabb kijelentésétől már elhatárolódott egy hétfő esti vitán, azt mondta, ez tarthatatlan.

Kulka János akkor és most is élesen tiltakozott, most már a miniszterelnöknek írt nyílt levelet.

Az újabb megnyilvánulásra elsőként a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, M. Tóth Géza szólalt meg. (Kerényi az ő intézményével szemben hozna létre ellenegyetemet.) A rektor Orbán Viktor miniszterelnöktől kérdezte meg, hogy ez a hivatalos álláspont-e. Balog Zoltán miniszter válaszolt: a kormány nem tárgyalt az egyetem átalakításáról vagy megszüntetéséről szóló előterjesztést.

A Független Előadó-művészeti Szövetség arra hívta fel Kerényi figyelmét, hogy felsorolásából kimaradt a zsidó lobbi, meg a díszletfestők is.