Kerékpárosbarát lett a Petőfi híd

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Hol van már a szalagkorlátnak nekivezetett kerékpáros felhajtó!


Így indult


És ez lett belőle


Bár a szalagkorlátot korábban átvágták, a BKK most közölte, elkészültek a kerékpárosbarát átalakítások a Petőfi híd hídfőiben. A Balázs Mór-terv alapján alakítják át Budapest belső városrészeit kerékpárosbaráttá. A cél, hogy 2030-ra a kerékpározás részaránya elérje a 10 százalékot.

A Petőfi híd jelenlegi szélessége miatt nem lehet kerékpársávot létrehozni, majd a híd néhány év múlva esedékes felújításakor lehet erről szó - írja a BKK. A mostani átalakítással is könnyebben át tudnak hajtani a hídon azok, akik nem akarnak az autók mellett tekerni.

A pesti hídfőben mindkét oldalon lépcsőben végződik a járda, ezért épült az úttesttel kapcsolatot adó fel- és lehajtó rámpa. A budai oldalon az úttesthez és a felhajtókban kijelölt kerékpárutakhoz is van kapcsolat. A járdán tekerők figyeljenek a gyalogosokra - figyelmeztet a BKK. Aki akar, továbbra is mehet az úttesten.Közlekedés Pestről Budára:

Kerékpárral mind a Nagykörút, mind a Közraktár utca felől fel lehet hajtani a hídra. A szegély menti kerékpársávból egyenesen felvezet az új rámpa a járdára.

A budai oldalon a Duna menti kerékpárút a lehajtó mentén jobbra kanyarodva érhető el. Az egyenesen továbbhaladóknak elsőbbségadással kell keresztezniük a jobbra kanyarodó forgalmat, majd az Irinyi utca forgalmi sávjába sorolhatnak be.

Közlekedés Budáról Pestre:

Budán a híd déli járdája mindhárom irányból megközelíthető kerékpárral (Irinyi utca felől, és mindkét rakparti felhajtó irányából).

Pestre átérve a lehajtó rámpán az úttesten létesített kerékpársávba lehet becsatlakozni, figyelve a kerékpársáv mellett levő sáv forgalmát.

Egyenesen tovább a Nagykörút felé lehet haladni, a kerékpársáv vége után, a Mester utcai kereszteződés előtt a gépjárművek által használt sávba kell besorolni.

A hídról jobbra kanyarodni szintén kerékpársávon haladva lehet, akár a Soroksári út, akár a Közraktár utca irányába.Autósok, figyelem!

Az autóval közlekedők számára a legfontosabb változás, hogy a hídról a Boráros tér felé a korábbi két sávos lehajtóból biztonságosabb, egy sávos lehajtó lett. Ennek eléréséhez keresztezni kell a kerékpársávot, a sávváltásra vonatkozó szabályok szerint. A BKK kéri az autósokat, ne lépjék át a záróvonalat és figyeljenek a kerékpárosokra. A Margit hídnál ez a típusú megoldás működik, és eddig még nem volt baleset.