Kerekesszékes mozgólépcsőt is terveznek a felújított 3-as metróhoz

-

A 3-as metró infrastruktúrájának felújítására vonatkozó támogatási kérelmet a BKV Zrt. benyújtotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, a kérelem elbírálása jelenleg folyamatban van – válaszolta a tárca egy országgyűlési képviselői kérdésre, amely azt firtatta, hogy veszélybe került-e a 3-as metró felújítása.


Különbséget kell tenni a metrókocsik és az infrastruktúra felújítása között – áll a válaszban. Korábban már döntés született a szerelvények felújításának támogatásáról – a kormány állami kezességvállalást nyújt a főváros 60 milliárd forint összegű forrásbevonásához ˜–, az infrastruktúra-felújítás hitelből történő finanszírozásának támogatásáról és a hitelfelvétel engedélyezéséről.


A járművek felújítása nem európai uniós forrásból történik, az infrastruktúráé igen.

A projekt keretében 10 állomáson építenek felvonót, és megvizsgálják, hogy indíthatók-e akadálymentes pótlóbuszok a nem teljesen akadálymentesített állomásokhoz. Ezen túl a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy olyan megoldáson dolgozik, amely a mozgáskorlátozottak és a kerekesszékkel közlekedők számára tenné biztonságosság a mozgólépcsőket – írja az NFM.


A világ több pontján már működik kerekesszékeseknek és babakocsiknak is megfelelő mozgólépcső