Kerékbilinccsel is vidáman hasítanak az Uber taxijai

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Két fuvar között garázsba kell menniük és nem közölhetik az utasokkal a szabad taxik helyét, de még így is örülnek a francia uberesek.


A francia legfelsőbb bíróság részben helybenhagyta az Ubert és hasonló fuvarmegosztó szolgáltatásokat nyújtó cégeket korlátozó jogszabályt. A döntés szerint egyebek mellett továbbra is tiltott számukra a geolokátor használata, azaz nem közölhetik a felhasználóval a szabad autók aktuális helyzetét.

A legfelsőbb bíróság határozata szerint a fuvarmegosztási szolgáltatást nyújtó autóknak két utazás között garázsba kell vonulniuk, ha nincsen előre megrendelt fuvar, azaz nem "körözhetnek" utas után kutatva.

A bíróság szerint ugyanakkor alkotmányellenes volt az a jogszabály, ami a taxisok részére tette csak lehetővé az utazás időtartama és távolsága szerint történő díjszámítást. Az Uber "kiváló hírnek" értékelte a bíróság döntését, amely mintegy hatezer párizsi Uber-sofőrt és ügyfeleiket érinti. Az Uber szerint egyenlő módon kell kezelni a taxikat és a sofőrrel közlekedő autókat a törvényhozásnak és a hatóságoknak.

A döntés visszafoghatja a kaliforniai székhelyű, becslések szerint 41 milliárd dollár értékű vállalat gyors térnyerését Európában. Az Uber olcsóbb, UberPop nevű szolgáltatását - mivel a sofőröknek nem kell kereskedelmi engedéllyel rendelkezniük - Németország betiltotta, Spanyolországban és Hollandiában pedig felfüggesztették.

Az Uber számos keresetet adott be nemzeti és uniós szinten is azzal, hogy Franciaország, Spanyolország és Németország a fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégek korlátozásával megsérti az Európai Unió szerződéseiben foglalt jogokat, köztük a szabad vállalkozáshoz való jogot.

Idehaza május elején a nemzetgazdasági miniszter azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy eljárást kezdeményezett az Uber ellen, amely "taxicégként Magyarországon végez szolgáltatást, érdemi adófizetés nélkül. Sofőrjei a Hollandiában bejegyzett vállalattal vannak kapcsolatban, sokszor anélkül szolgáltatnak, hogy a taxizáshoz szükséges szakmai feltételek teljesülnének".

„A helyzet így nem maradhat" - tette hozzá Varga Mihály. A cég viszont jelezte, hogy "rendelkeznek helyi gazdasági szervezettel és cégük minden olyan joghatóság felé maximálisan teljesíti adófizetési kötelezettségét, ahol működési tevékenységet folytat."