Kérdezz a burkinimről! – atrocitások és párbeszéd Franciaországban

Fotó: DPA / Subel Bhandari

-

Ausztráliából érkezett, párbeszédet kezdeményezne a vihart kavart fürdőruháról.


A francia városok burkinitilalma miatt utazott el Sydney-ből Zeynab Alshelh a francia Riviérára, hogy párbeszédet indítson a muzulmán nők által viselet ruhadarabról – írja az Independent. A tiltások már 30 francia városban érvénybe léptek, de az Államtanács felfüggesztette a rendeleteket. Ennek ellenére még mindig előfordulnak atrocitások, mint annak a muzulmán nőnek az esetében, akit megaláztak a tengerparton a burkini miatt.

Zeynab Alshelh orvostanhallgató arra is törekszik, hogy kifejezze a szolidaritását azokkal a muszlim nőkkel, akiket atrocitások értek. Mint például azzal a burkinis nővel, akit a rendőrök kényszerítettek, hogy levegye a testét teljesen elfedő fürdőruháját.

Alshelh egy társával jelent meg egy strandon burkiniben, és egy táblát tartott maga elé, amelyen az állt: „Kérdezz a burkinimről!” Alshelh azt mondta, hogy kapott fenyegetést a helyiektől – például, hogy rájuk hívják a rendőröket, és többen is a nemtetszésüket fejezték ki az figyelemfelhívásról.

Alshelh szerint „nem voltak boldogok attól, hogy mi ott voltunk, attól függetlenül, hogy a strandon a burkini tilalmát már visszavonták”. Azt is mondta, hogy nem szabad összekapcsolni a burkinit a terrorizmussal, és végkép nem kapcsolható össze egy egész vallás a terroristákkal.