Képviselőfigyelő: Orbán és Gyurcsány együtt sereghajtók a Parlamentben

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

A Policy Solutions elindította Képviselőfigyelő oldalát, melyen bárki nyomon követheti, melyik képviselő mennyire aktív ebben a ciklusban. Minél ismertebb valaki, annál kevesebbszer szavaz - erre a következtetésre jutottak.


A Policy Solutions által indított portál a Magyar Országgyűlés képviselőinek munkáját teszi átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé a magyar állampolgárok számára, ezzel folyamatosan kereshető és értékelhető mind a 199 parlamenti képviselő munkája: felszólalásaik, szavazásaik és az általuk benyújtott törvényjavaslatok, törvénymódosítások, egyéb indítványok.


A Policy Solutions első elemzésében a 2014-ben megkezdett ciklus legaktívabb és legpasszívabb képviselőit vizsgálta számos szempont szerint. Az elemzésből kiderül, hogy a kormánypárti képviselők a legfegyelmezettebbek a parlamenti szavazásokon való részvétel tekintetében: a szavazásokon való részvétel alapján csak kormánypárti képviselők kerültek be a Képviselőfigyelő ranglistájának első tíz helyezettje közé.


„Ugyanakkor, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vett részt a legkevesebb szavazáson 2014 óta. A kormánypártok és az ellenzék esetében is feltűnő, hogy a legismertebb politikusok általában többször maradnak távol a szavazásoktól" - írják.

Az elemzésből kiderül, hogy a Parlamentben egyértelműen az ellenzéki képviselők beszélnek a legtöbbet. Míg az egész Országgyűlés csaknem kétharmada fideszes és kereszténydemokrata, addig a 10 legtöbbet felszólaló képviselő közül mindössze három kormánypárti (a listavezető Rétvári Bence mellett Tállai András és Lázár János).


Az LMP frakciója a legaktívabb


A kisméretű frakciójából következően nem meglepetés, hogy különösen intenzíven él a felszólalási lehetőséggel az LMP. A párt mind az öt parlamenti politikusa a 10 legtöbbet felszólaló képviselő közé tartozik.Eközben egyetlenegyszer sem szólalt fel a fideszes Bíró Márk, de az ismertebb képviselők közül Kubatov Gábor és Tiffán Zsolt is csak egyszer kért szót az Országgyűlésben az elmúlt közel két évben.

Az ellenzéki politikusok közül a függetlenek között helyet foglaló Gyurcsány Ferenc és Oláh Lajos szólalt fel a legritkábban. Míg a felszólásoknál egyértelműen az LMP vitte a prímet az ellenzéki frakciók közül, addig az önálló indítványok (például törvényjavaslatok, határozati javaslatok, interpellációk) beterjesztésében az MSZP volt a legélénkebb frakció.

Az első 10-ben 7 szocialista politikus található, és ebben a rangsorban Mesterházy Attila áll az élen. Az önálló indítványok beadása tekintetében egyértelműen MSZP dominancia volt tehát megfigyelhető, a nem önálló indítványoknál ugyanakkor az LMP-s képviselők után a jobbikosok voltak a legaktívabbak

Összességében azonban az LMP frakciója volt – a frakciók méretét is figyelembe véve - a legszorgalmasabb az elmúlt két évben. Ikotity István és Szél Bernadett voltak az egyetlenek, akik mind a felszólások, az önálló indítványok és a nem önálló indítványok top 10-es listájában helyett kaptak, és az LMP frakció összes tagja legalább két kategóriában szerepelt az első 10-ben.