Képtelen volt kezelni az államadósságot, csődeljárást kért Puerto Rico

Fotó: AFP / Handout

-

Négy hónapig van védelmük a hitelezőkkel szemben.


Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, mert képtelen volt kezelni az államadósságot. Ricardo Rosselló kormányzó bíróság által felügyelt adósság-átütemezést kért a fennálló 3800 milliárd dollárnyi adósság egy részére. Ezzel az amerikai történelem legnagyobb arányú helyi kormányzati csődjét jelentette be.

A szövetségi felügyeleti bizottság – amelyet az amerikai kongresszus tavaly a sziget adósságának és gazdasági válságának rendezésére hívott életre – jóváhagyta a kormányzó kérelmét, s ezzel egyúttal védelmet is nyújtott Puerto Ricónak a pénzükért jelentkező hitelezők ellen. Ez a védelem 120 napig tart, ezalatt meg kell kezdődnie az átütemezési folyamatnak.

Rosselló kormányzó a csődeljárási kérelmet már kedden este előterjesztette, miután az USA kormánya nem akarja megsegíteni a szigetet. "Elkötelezettek vagyunk, hogy jóhiszemű tárgyalásokkal egyezségre jussunk hitelezőinkkel" – mondta a kormányzó.

Puerto Rico a Nagy-Antillák legkeletibb szigete, az USA külbirtoka. Az alkotmány szerint önálló állam, de önként társult az Egyesült Államokhoz.