Kényszermunkatáborokban tartották a szenvedélybetegeket

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

A fogolyként kezelt függőket dolgoztatták, irataikat elvették. Még nem fogták el az összes gyanúsítottat.


Ukrajnában 87 embert szabadítottak ki a rendőrök az egészségügyi központoknak álcázott kényszermunkatáborokból. A Dnyipropetrovszk megyében működő táborok vezetői azt ígérték, hogy a rehabilitációs központokban a szenvedélybetegeket megszabadítják a drog-, alkohol- és dohányfüggőségtől. Gyakran a szülők fizették felnőtt korú gyerekeik ellátását.

A rendőrség és az ügyészség munkatársai kilenc létesítményt kutattak át. A bentlakókat családi házakban helyezték el, ahol kis szobákban 6-10 ember aludt emeletes ágyakon. Az első hónapokban nem engedték ki őket a ház udvarára sem, mobiltelefonjaikat és irataikat elvették.

A fogvatartottak sem gyógyszeres, sem terápiás kezelést nem kaptak. Egész napjukat Biblia-olvasással, imádkozással és szentbeszédek meghallgatásával kellett tölteniük. Azután, hogy egy "pácienst" az "elöljárója" gyógyultnak minősített, kiengedték a házon kívülre dolgozni. A rabságban tartott férfiakkal nehéz fizikai munkákat végeztettek, javarészt építkezéseken dolgoztatták őket.

A rendőrség emberkereskedelem gyanújával indított eljárást a központok működtetői ellen, amiért Ukrajnában 3-8 év közötti börtönbüntetés szabható ki. Azt is vizsgálják, hogy jogtalan fogva tartásért is vád alá helyezhetik-e az elkövetőket. A foglyok már mind hazatérhettek. A nyomozók jelenleg azon dolgoznak, hogy megállapítsák a gyanúsíthatók személyazonosságát.