Kenyában féltik a rabokat az erőszakos és szélsőséges bűnözőktől

Fotó: AFP / TONY KARUMBA

-

Épp ezért külön börtönt építenek azoknak a terroristáknak, akik saját ideológiájukat akarják terjeszteni a foglyok között.


Kenya börtöneiben sokan ülnek az al-Shabaab szomáliai terrorszervezetből, akik korábban több véres merényletet is elkövettek.

A kelet-kenyai Garissa város egyetemén tavaly áprilisban 148 embert, többségében diákot mészárolt le a szélsőséges iszlamista milícia. Az elkövetők olyan kenyai állampolgárok voltak, akik előzőleg csatlakoztak az al-Shabaabhoz.


Új börtönt fogunk létrehozni az erőszakos, szélsőséges bűnözők kordában tartására, mert az igazság az, hogy nem engedhetjük meg nekik, hogy megmételyezzék a sebezhető kenyaiakat

- fogalmazott Kenyatta kedd este, egy több mint kétezer börtönőr felavatására rendezett ceremónián.

A kenyai elnök beszédében nem szabott határidőt a büntetés-végrehajtó intézmény felállítására. Kenyatta már tavaly júniusban megígérte, hogy a hatóságok kampányt indítanak annak megakadályozására, hogy a kenyaiak szélsőséges csoportokhoz csatlakozzanak.

A szomáliai kormányzat megbuktatására és az iszlám törvénykezés bevezetésére törekvő al-Shabaab számos támadást követett már el Kenyában, állítása szerint bosszúból azért, mert Nairobi katonákat küldött Szomáliába, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló csoport elleni harc támogatására.


Ha kíváncsi a megújuló Kenyára, akkor kétrészes videóriportunkat pont önnek forgattuk!