Kenőpénz a metrótenderért – cáfol az egyik közvetítőnek nevezett cég

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Valós tanácsadói szerződést kötött a bécsi Eurocontact az Alstommal a budapesti metrótender ügyében – közölte a cég, egyben cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Strabag rajta keresztül juttatott volna pénzt különböző politikai pártoknak.


„A bécsi Eurocontact Public Affairs GmbH cég valóban kötött tanácsadói szerződést az Alstom csoporttal a budapesti metrótender ügyében. Azonban téves, minden ténybeli és jogi alapot nélkülöző, és emiatt súlyosan rágalmazó a cikknek az az állítása, hogy »az összeget (…) tanácsadói megállapodás keretében járó díjnak álcázták, és céljuk az volt, hogy az Alstom Group kedvező bánásmódban részesüljön a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek beszerzésére kiírt tenderen«” – közölte az Eurocontact, miután az Index a brit nyomozóhatóságra hivatkozva megírta: az Alstom két cégen keresztül több mint 2 milliárd forint kenőpénzt juttatott el a BKV illetékeseinek, hogy számára kedvező döntés szülessen a 2-es és a 4-es metró metrókocsijainak beszerzésére kiírt tenderen.

Az angol nyomozóhatóság, az SFO vizsgálta az Eurocontacttal kötött szerződéseket, és a bűnügyi hatóságok három éven át vizsgálták az Eurocontact minden gazdasági tevékenységét és összes pénzmozgását. „Gyanús pénzmozgásra utaló nyomot vagy arra utaló adatot, hogy a szerződés nem került volna teljesítésre, nem találtak, megállapították, hogy valós, folyamatos és dokumentált tanácsadói tevékenység folyt” – írja az Eurocontact.

„Hasonlóan tájékozatlanságot bizonyít a cikknek a Strabagra vonatkozó megjegyzései is. A kizárólag választási kampányok idején újra és újra elővett ügyet az osztrák hatóságok szintén több évig vizsgálták és az Osztrák Legfelső Bíróság 2013 augusztusában jogerősen lezárta azt megállapítva, hogy semmiféle bűncselekmény nem történt s mivel a feljelentések egyértelműen kizárólag politikai célokat szolgáltak ezért utasította az Osztrák Legfőbb Ügyészséget a nyomozások beszüntetésére” – olvasható a közleményben.