Kendernagyhatalom lesz Magyarország

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Feltámadhat a korábban szebb napokat látott hazai kendertermesztés. Az agrártárca rendeletmódosításával a gazdálkodók legálisan foglalkozhatnak a pszichoaktív tetrahidrokannabinol (thc) hatóanyagot alacsony koncentrációban tartalmazó, ipari felhasználásra szánt növény termesztésével.


Újraszabályozná az ipari célú kendertermesztést és -nemesítést a Földművelésügyi Minisztérium – írja a Magyar Idők. A megjelent rendelettervezet elsősorban az alacsony tetrahidrokannabinol-tartalmú kenderfajta fogalmát és termesztésének feltételeit pontosítja. Ezáltal lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdálkodók szabadon foglalkozzanak a haszonnövény termesztésével.

A módosítás szerint a gazdálkodók csak fémzárolt vetőmagot használhatnak, a termesztést pedig – akárcsak a mák esetében – be kell jelenteniük a kormányhivatalokban. A hatóság a bejelentett adatokról termesztési igazolást állít ki, egyúttal tájékoztatja e tényről az illetékes megyei rendőr-főkapitányságot is. Mindezzel a termelők védelme mellett az alacsony thc-tartalmú kender termesztése is átláthatóvá és könnyen ellenőrizhetővé válik.

Így feljelentés esetén egyszerűen, a nyilvántartás alapján tisztázható, hogy a termesztés jogszerűen folyik-e, és a hivatalból indított rendőrségi eljárás is mellőzhető az ilyen esetekben. Korábban előfordult ugyanis az, hogy az ipari kendert termesztő gazdával szemben a rendőrség eljárást kezdeményezett.

A tervezet a nemesítés feltételeit is tisztázza, korábban ugyanis a rendkívüli eredményeket elérő tevékenységnek nem volt jogszabályi alapja. A nemesítést, valamint a gyógyászati, gyógyszeripari fajtakísérletet zárt és őrzött területen, a megfelelő engedélyek birtokában lehet végezni. A módosítás a kísérletbe vonható, magas thc-tartalmú fajták sorát is kiszélesítené. Az agrártárca tájékoztatása szerint a tervezet társadalmi egyeztetés alatt van.