Kémügy – zárt ülésen hallgatják meg a jobbikosokat

Fotó: MTI/Földi Imre / MTI/Földi Imre

-

A kormánypárti tagok kezdeményezésére végig zárt ülésen hallgatja meg a nemzetbiztonsági bizottság a kémügyben Vona Gábort, a Jobbik elnökét és Kovács Bélát, a párt kémkedéssel gyanúsított EP-képviselőjét, bár az ellenzéki pártok nyílt ülést szerettek volna.


A hétfőn reggel kezdődött ülésen az ellenzéki politikusok mellett meghallgatják a Legfőbb Ügyészség és az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselőit is. Az ülés elején a 7 tagú nemzetbiztonsági bizottság (4 Fidesz-KDNP, 1-1-1 Jobbik, MSZP, LMP) a kormánypárti képviselők (Németh Szilárd, Galambos Dénes, Lezsák Sándor és Móring József Attila) szavazatával döntöttek a zárt meghallgatás mellett. Ezt követően ugyanők a jobbikos Mirkóczki Ádámmal kiegészülve döntöttek úgy, hogy Vadai Ágnes, a DK politikusa, független országgyűlési képviselő nem vehet részt a hétfői ülésen. Vadai az ülésről távozóban ezt úgy kommentálta: „sejtették, hogy a Jobbiknak van titkolnivalója, de ezek szerint a Fidesznek is”. Vadai az előző parlamentben egy ideig tagja és elnöke is volt a nemzetbiztonsági bizottságnak, de a mostani testületnek nem lett tagja. A fentieken kívül egyébként a bizottság tagja még Szél Bernadett az LMP-től, elnöke pedig az a szocialista Molnár Zsolt, akinek állítólagos szkinhedmúltja kapcsán szintén lépéseket hozott már a testület.


Május 15-én érkezett a hír, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kikérné egy jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla mentelmi jogát. A gyanú szerint Kovács kémtevékenységet folytathatott Brüsszelben, Oroszország megbízásából. Maga az érintett még aznap sajtótájékoztatón bizonygatta, hogy

„Soha nem voltam sem magyar, sem külföldi titkosszolgálatnak sem a tagja, soha nem is működtem velük együtt és megkeresés sem érkezett”
Bár a Jobbik elnöke szerint sem kém Kovács, és nem is áll kapcsolatban a titkosszolgálatokkal, Vona Gábor azért még pénteken megígérte, hogy részt vesz az időközben összehívott nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatáson. Az már kiderült, hogy nem Kovács lehet az egyetlen az EP-ben, akit az oroszok behálózhattak; a lett Tatjana Zdanoka ellen már korábban vizsgálatot kezdeményeztek. Megszólalt az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök is, aki „eleget tud” Kovács ügyéről és az a véleménye, hogy a „kémkedés hazaárulás”. Ebben a cikkben összeszedtük, mit remélhet egy kém az EP-ben.