Kémkedés vádjával végezhetik ki az orvost

Fotó: RIA Novosti / Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Valeriy Melnikov

-

Irán szerint Ahmadreza Dzsalalit az izraeliek szervezték be, hogy segítsen az atomtudósok elleni merényletekben.


Helybenhagyták a Moszad-ügynöknek tartott tudós halálos ítéletét Iránban – mondta Abbász Dzsafari Dolatabádi ügyész. A svéd-iráni Ahmadreza Dzsalalit azzal vádolják, hogy információkat adott át az izraeli hírszerzésnek, és ezzel segítette több atomtudós meggyilkolását.

Dzsalali a múlt héten az állami televízióban vallotta be, hogy Irán nukleáris és védelmi programjáról adott adatokat a Moszadnak. Az elítélt állítólag többször találkozott a Moszad ügynökeivel és bizalmas információkat adott át pénzért, illetve svédországi tartózkodásért cserébe – mondta az ügyész. Dolatabádi szerint az elítélt 30 katonai szakértőről és atomtudósról szolgáltatott információkat.

Iránban négy atomtudóst gyilkoltak meg 2010 és 2012 között. Teherán szerint így akarták megfékezni az atomprogramját.

Dzsalalit októberben nevezte Moszad-ügynöknek Dolatabádi. Az ügyész akkor jelentette be, hogy a Svédországban tanult orvost kémkedés miatt halálra ítélték.

Az Amnesty International szerint Dzsalalit tavaly áprilisban vették őrizetbe, amikor meglátogatta a családját. Hét hónapig nem engedtek hozzá ügyvédet, a bírósági eljárást pedig tisztességtelen volt minősítette. Az AI szerint kicsikarták belőle a vallomást.

Dzsalalinak Svédországban él a felesége és két gyermeke. A feleség szerint Dzsalali egészsége súlyosan megromlott őrizetbe vétele óta.