Keménykedve hátrál ki a Hóman-szobor mögül a fehérvári önkormányzat

-

Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András szerint a Hóman-szobrot készíttető alapítványnak joga van szabadon dönteni annak sorsáról, de arra kérik a szervezetet, hogy gondolja át a felállítást. Ha pedig mégis szobrot állítanak, azt kérik, hogy legalább a kapott közpénzt fizessék vissza, „anyagi lehetőségeik szerint”.


Cser-Palkovics András sajtónyilatkozatban azt összegezte, hogy:

  • Visszautasítják a Hóman-szobor tervezett felállítása miatti „méltatlan támadásokat”, hiszen „megdöbbentőnek tartjuk és elítéljük a nyomásgyakorlás mindazon formáját, amely összeférhetetlen a véleménynyilvánítás szabadságát és a civilek önrendelkezését hirdető társadalommal", áll a közleményben.
  • A szobrot egy civil szervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is neki van joga szabadon dönteni.
  • Az önkormányzat az után egyezett bele a projektbe, hogy Hómant márciusban a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésében posztumusz felmentette a háborús bűnök alól, amelyek miatt korábban elítélték. 2 millió forinttal támogatták a munkálatokat.
  • A támadások miatt kérik a szobor felállításának újragondolását, és ha mégis felállítanák, az állami és önkormányzati támogatás visszafizetését, „anyagi lehetőségei szerinti módon és időben”. Egyébként elismerik Hóman városépítő tevékenységét, bár a politikait elítélik.

„Biztosan lesznek, akik meghátrálásnak tekintik ezt a nyilatkozatot, esetleg úgy gondolják, hogy engedtünk a zsarolásnak. Én azonban úgy látom, hogy a fehérvári polgárokat, az ő munkahelyeiket és közös otthonunknak tekintett városunkat csak így tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlás különféle formáitól”, áll Cser-Palkovics András közleményében.


Székesfehérváron a Bartók Béla téren állítanák fel a szobrot, amely ellen széleskörű hazai és nemzetközi tiltakozás folyik.
A kétmilliós önkormányzati támogatás mellett a korábbi közigazgatási és igazságügyi minisztérium 15 millió forinttal járult hozzá a szobor felépítéséhez. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egyaránt azt mondta, hogy a szoborállítás Székesfehérvár ügye. Trócsányi László igazságügyi miniszter is úgy nyilatkozott még augusztusban, hogy ő maga nem támogatná a szoborállítást, viszont a megbízatása előtt hozott döntést a 15 milliós minisztériumi támogatásról a tárcának végre kellett hajtania.

És hogy ki volt Hóman Bálint? Itt olvashat róla.