Keményen szigorított a menekülttörvényén Dánia

-

A dán parlament által megszavazott módosítás értelmében elkobozhatók a menedékkérők értékei, hogy hozzájáruljanak az ellátásukhoz, és a családok újraegyesítése akár három évig is halasztható.


A jogszabály része a bevándorláspolitikát megreformáló intézkedéscsomagnak, amelynek az a célja, hogy Dániát, ahová tavaly 21 ezer menedékkérő érkezett, kevésbé vonzó célponttá tegye a menekültek számára.

Az új szabályokat nagy többséggel fogadta el a dán parlament. 109 képviselő közül 81 támogatta a szigorítást, melyt a liberális Lokke Rasmussen pártja terjesztett elő.

Nem lehet elvenni bármit a menekültektől: a durván 1000 angol fontnál értékesebb holmikat kobozná el a rendőrség, hogy ezzel hozzájáruljanak a szállás és az ellátás költségeihez. A parlament arról is döntött, hogy az elkobzásra váró értékek közül kiveszik az ékszereket és a személyes tárgyakat.

Az ENSZ és az emberi jogi szervezetek elítélték a lépést, mondván, hogy az a nemzetközi szabályokba ütközik. A dán kormány szerint félreértik a szabályozást. Külön kiemelték, hogy a dán állampolgároknak is meg kell válniuk a vagyonuk egy részétől, ha szociális ellátásban akarnak részesülni.

"Szimbolikus lépésről" van szó, hangsúlyozták, aminek a célja, hogy "elijesszék a menedékkérőket". Az 5 és félmillió lakosú országban szigorított határellenőrzést is bevezettek.