Keményen nekimentek a német lapok Orbánnak

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Felmondott közösség Európával, antiszemita elemekkel tűzdelt összeesküvés-elmélet - kommentálják német lapok Orbán Viktor megnyilatkozásait.


A Die Welt Európa hatalmas feladata címmel közölt terjedelmes kommentárt, amelyben a szerző, Thomas Schmid kifejtette, hogy a „menekültkérdéssel mélyen bekúszik Európába egy probléma, amely a - még meg sem oldott - pénzügyi válsággal szemben nem pacifikálható hagyományos eszközökkel”.

Úgy látja, az EU-t fenyegeti egyebek mellett a keleti-nyugati megosztottság, ennek a veszélynek a súlyosságát mutatja Orbán Viktor legutóbbi brüsszeli kijelentése a válságról rendezett tanácskozáson felvett megfigyelői szerepről. (A miniszterelnök október 25-én Brüsszelben azt mondta, miután a nyugat-balkáni migrációs útvonal már nem érinti Magyarországot, ezért már csak megfigyelőként vesz részt az erről szervezett csúcstalálkozón.) Ez a kijelentés olyasmi volt, mint egy „kilépési nyilatkozat az EU-ból”, de mindenképp egy „erős jelzés” arról, hogy Orbán számára a nemzet abszolút elsőbbséget élvez az EU-val szemben, és azt jelenti, hogy a magyar kormányfő „felmondta a közösséget” Európával - írta a Die Welt szerzője.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Ki nem mondott asszociációk címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy a magyar kormány „a menekültválságban már nemcsak a migránsok gazdasági motivációit látja, hanem mindenféle összeesküvés-elméleteket is táplál”.

Egyebek között megjegyezte, hogy a "Soros-zsidók-pénzügyi érdekek-Amerika asszociációs láncolat a szélsőjobboldali repertoárba tartozik". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt így, ebben a formában sem Orbán Viktor, sem Szijjártó Péter nem mondta ki.

A Süddeutsche Zeitung Gátlástalan címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, amelyben a szerző egyebek mellett kifejtette, hogy a magyar miniszterelnök egy „nyíltan antiszemita elemet fűzött hozzá összeesküvés-elméleteihez” Soros György „(zsidó) pénzügyi befektető” elleni támadásával. A szerző hozzátette, hogy az Európai Néppárt nem tűrheti meg köreiben Orbán Viktort, mert „most már tényleg a közös értékekről van szó”.