Keményen megdrágultak a hazai nyaralók

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

Közel 40 százalékkal növekedtek az elmúlt egy évben a nyaralónak számító ingatlanok átlagos négyzetméterárai.


Drasztikusan megdrágultak a nyaralók – írja az Info Rádió az Otthontérkép statisztikáira hivatkozva. Az ingatlanárakkal foglalkozó portál vezető elemzője, Mester Nándor szerint a Velencei és a Tisza tó környéke is egyre felkapottabb.

40 százalékkal emelkedett egyes területeken a nyaralók ára, főleg a Balatonon és Budapest környékén. Így átlagosan 286 ezer forint a négyzetméterenkénti ár.

Ez a növekedés annak fényében is drasztikus, hogy a nyaralókra jellemző szezonális áringadozás felfelé ívelő szakasza még csak most fog jelentkezni, a tavaszi hónapokban. Siófokon új építésű nyaralót 400 ezer forintos négyzetméterár alatt egyszerűen nem lehet vásárolni, de a túloldalon, Balatonfüred környékén is hasonló árak vannak. Mindez azt is jelzi, további áremelkedés várható.A nyaralót vásárlók egy igen jelentős része a budapesti vagy más nagyvárosi lakásából költözik ezekbe a nyaralókba,és egyharmaduk nem válik meg a budapesti lakásától, hanem bérbe adja azt.

A Velencei-tónál lezajlott fejlesztések is jelentősen emelték a keresletet az elmúlt másfél-két évben. A Kápolnásnyékhez közeli partszakasz, valamint az északi oldalon Sukoró lett népszerűbb, főleg a panoráma miatt. Egy év alatt 18-20 százalékos volt a növekedés. Látványosan nőtt a kereslet az elmúlt három évben a Tisza-tavi nyaralók iránt is.

A portál adatai szerint a legtöbb hétvégi házat 10 millió forint alatt kínálják eladásra, és számos ingatlant hirdetnek 11-15 millió és 16-25 millió forintért. 25 millió forint fölött már jóval kevesebb eladó nyaralóval találkozhatunk.