Keményen megbüntetnék a kormányt gúnyolókat Kínában

Fotó: AFP / ANDREW BIRAJ

-

Fokozott ellenőrzések jönnek a médiában, és korlátozzák a külföldi műsorokat is. A párt szerint a helyes elképzeléseket kell bemutatni.


Súlyos büntetést ígér a kínai médiahatóság azoknak a televíziós csatornáknak, amelyek műsoraiban nevetség tárgyává teszik az állami, kormányzati politikát. A hatóság fokozza ellenőrzéseit, a programok átvilágítását és adott esetben számon fogja kérni a felelősökön, ha engedik, hogy egyes, a közösségi médiában feltűnő témákat eltúlozva, konfliktusokat generálva igyekeznek a nézőszámot gyarapítani.

A meghatározónak számító kínai médiumoknak, illetve azok médiamunkásainak szoros figyelemmel kell kísérniük a kommunista párt iránymutatásait, és feltétlen lojalitást kell tanúsítaniuk a párt és az emberek iránt - véli Tien Csin, a médiahatóság vezetője. A sajtónak fel kell számolnia a fegyelemsértéseket, a szabályok figyelmen kívül hagyását; nem nyújthatnak teret helytelen elképzeléseknek, véleményeknek sem.

A médiahatóság szerint a kínai televíziós csatornák túlságosan is függnek a külföldi mintáktól, s például a sok valóságshow mellett kevés a saját eredeti ötlet. Ezért a műholdas csatornák a jövőben főidőben csupán két külföldi szerzői jogokkal rendelkező műsort sugározhatnak. Mint fogalmaztak, e korlátozásokkal a hazai gyártókat igyekeznek ösztönözni. Azt is hozzá tették, hogy csakis a kínai programokkal népszerűsíthetők "a szocialista alapértékek, a hazafias gondolatok és a kínai hagyományok".

Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár hónapokkal ezelőtt a legfőbb állami médiumokat felkeresve ugyancsak a párt iráni lojalitást kérte számon. A közvélemény befolyásolásához megújuló koncepciókra, hatékony eszközökre, az új média adta lehetőségek kihasználására van szükség - mondta.

Néhány hete a kínai központi vezetés ellenőrei olyan jelentést adtak ki, amely szerint a médiairányítás nem végzi hatékonyan a munkáját, a közvélemény körében nem sikerült megfelelő módon elfogadtatni a párt irányvonalát egyes kérdésekben. A kínai médiahatóság körlevelekkel, szabályozókkal befolyásolná a kínai média szereplőit, de a jelentésekből arra lehet következtetni, hogy nem győzik az ellenőrzést, és sokan vagy kijátsszák a hatóságokat, vagy a büntetést is kockáztatva szerkesztik műsoraikat.