Keményen bevasalják a törökök a vízummentességet az Európai Unión

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

A török állampolgárok vízummentességére vonatkozó ígéret betartását követelte az Európai Uniótól Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn este Ankarában.


„Ha az EU nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, akkor ugyanezt természetesen Törökországtól sem lehet elvárni" - figyelmeztetett a török kormányfő, mielőtt elutazott Strasbourgba, ahol az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt fog felszólalni.


„Törökország komoly tárgyalófél: pontosan azt teszi, amit megígért, és elvárja, hogy partnerei maradéktalanul ugyanezt tegyék" - tette hozzá Davutoglu, nyomatékosítva Recep Tayyip Erdogan török elnök április 7-i figyelmeztetését.


Az Európai Unió és Törökország vezetői márciusban abban állapodtak meg, hogy minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen 6 milliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a területén tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.


A törökök visszatartják a menekülteket


Több uniós tagállam aggályait fejezte ki a török állampolgárok schengeni övezetbe történő beutazásának megkönnyítésével kapcsolatban. Egy jelentés szerint a vízumliberalizációs egyezményben az EU hagyna magának egy kiskaput, amelynek segítségével bármikor visszatáncolhat a megegyezéstől, ha Ankara nem tartja be a menekültügyi megállapodás rá eső részét.

Davutoglu többek között Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik kedden Strasbourgban. A török miniszterelnök április 23-án a szíriai határhoz közeli Gaziantepben látja vendégül Angela Merkel német kancellárt, valamint Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, akikkel a márciusi megállapodás részleteiről tárgyal majd.