Keményen beszólt a Twitteren a görög miniszterelnök török kollégájának

Forrás: MTI/EPA

-

Miközben mindketten az EU–török csúcson ültek.


A Twitteren élcelődött Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök török kollégájával, Ahmet Davutogluval vasárnap. Mindkét politikus a brüsszeli EU–török csúcson vett részt, amelyen sikerült előrelépéseket tenni a menekültválság kezeléséhez.


Davutoglu miniszterelnöknek: szerencsére a mi pilótáink nem reagálnak olyan gyorsan, mint a tieitek az oroszokkal szemben

– írta első bejegyzésében Ciprasz, utalva a török légteret megsértő orosz gép lelövésére. A görög miniszterelnök hivatalos, angol nyelvű fiókjában négy üzenetet címzett török kollégájának, mielőtt törölte volna az egyik kommentelő szerint „Twitter-diplomáciai ismereteit” fitogtató üzeneteit.

A második üzenetben ezzel folytatta: „ami az Égei-tengeren folyik, az felháborító és hihetetlen”.


Milliárdokat költünk fegyverekre. Ti – hogy megsértsétek a mi légterünket, mi – hogy elfogjunk benneteket

– tette hozzá harmadik bejegyzésében a görög kormányfő, utalva arra, hogy Görögország szerint török repülőgépek rendszeresen engedély nélkül lépnek be a görög légtérbe, amit Törökország vitat.


Nekünk van a legkorszerűbb légi fegyverrendszerünk – de a földön nem tudjuk elkapni a csempészeket, akik miatt ártatlanok fulladnak vízbe

– írta negyedik, egyben utolsó, török kollégájának címzett bejegyzésében.

Davutoglu csak az első üzenetre válaszolt:


a pilótákat illető kommentek aligha vannak összhangban a mai nap szellemével. Alekszisz: koncentráljunk a pozitív napirendünkre

– írta hivatalos Twitter-fiókjában a török kormányfő.Ciprasz üzeneteire rengeteg, javarészt a görög miniszterelnököt bíráló bejegyzést tettek közzé a Twitter-felhasználók. A politikus végül egy újabb, egyben utolsó üzenettel indokolta bejegyzéseit: „ugyanabban a szomszédságban élünk, és őszintén kell beszélnünk, hogy megoldásokat találjunk”.

A rendhagyó üzenetcserére reagálók közt volt olyan is, aki humorral állt a történtekhez. „Éleződik a konfliktus; nemrégiben Ciprasz azt kommentelte Davutoglu egy tavaly nyári Instagram-képére, hogy hízott” – írta egy felhasználó.