Keményen beleállt a Fidesz a szélsőjobbos pofonba

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Komoly fejfájást okozhat a kormánypártoknak a vasárnapi tapolcai kudarc: hiába harcoltak keményen, az egy évvel ezelőtti szavazóik fele elhagyta őket, a Jobbikról pedig lepereg minden negatív kampány. A Jobbik most örülhet, de messze vannak még a váltópárti léttől. Igaz, közelebb, mint a baloldal.


„Lehet, hogy nem harcolunk eléggé, vagy nem harcolunk elég jól” – ezt a tanulságot vonta le Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypártok februári, veszprémi vereségéből. Ennek megfelelően a tapolcai-ajkai időközi választás kampányába annak ellenére is jóval keményebben beleállt a Fidesz, hogy már nem volt tét a kétharmados parlamenti többség: egy sor vezető kormánypárti politikus után csütörtökön végül maga a miniszterelnök is bevetette magát a kampányba.


Fenyvesi Zoltánnak Orbán Viktor is kampányolt


A vasárnapi, közel végleges választási eredmény tükrében az látszik, hogy ennek a harcosabb hozzáállásnak csak részben lett meg az eredménye: nem szenvedtek akkora vereséget, mint Veszprémben, de a tavaly áprilisi szavazóiknak csak körülbelül a felét tudták elvinni az urnákhoz, míg a Jobbik nem csak arányaiban, de abszolút számban is növelni tudta szavazói számát. Az időközi választás – Újpest és Veszprém után – ismét megerősítette, amit az országos közvélemény-kutatások is mutatnak, hogy a Fideszt nagyon sok szavazó hagyta ott, erre még láthatóan nem találták meg ellenszert.

Bár egy-egy választókörzetből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a kormánypártok sorozatban harmadik veresége felveti azt a kérdést, hogy létezik-e még az Orbán Viktor által 2009-ben meghirdetett centrális erőtér politikája. Ennek lényege, hogy amíg az ellenzék megosztott, a középen álló kormánypártok győzelme nincs veszélyben. Az elmúlt hónapokban viszont az derült ki, hogy már sokkal inkább hárompólusú politikai paletta van kialakulóban.

A kormánypártok sokáig nem vették komolyan a Jobbik által jelentett kihívást. Hiába jelezték a közvélemény-kutatások a jobboldali radikálisok erősödését, a fideszes politikusok ezt elintézték annyival, hogy nem kell aggódni, amíg stabilan nincsenek 25 százalék felett. Ha a tapolcai körzet nem is képezi le az egész országot, a vasárnapi eredmény azt biztosan megmutatta, hogy a Fideszt elutasító választók egy-egy helyen készek akár a Jobbikot is alternatívaként elfogadni.


Áttört a Jobbik?

A Jobbik számára elsősorban lélektani jelentősége van a győzelemnek, hiszen korábban soha nem tudtak egyéni mandátumot szerezni, így a vasárnapi eredmény számukra valódi áttörés. A győzelem megerősíti, amit az országos felmérések is mutatnak: a párt erősödik, és már a Fidesz nyakában liheg. Attól persze még messze vannak, hogy valóban váltópártként lehessen rájuk tekinteni, de biztos, hogy vannak az országnak olyan régiói, ahol ők lehetnek a Fidesz kihívói.


Vona Gábor pártelnök és Rig Lajos


A tapolcai győzelem a Jobbik új politikájának sikerét is megerősíti: a nemzeti jelszavak és a kisebbségek elleni kirohanások helyett a párt egy szakpolitikai kérdést, a tapolcai kórház fejlesztését helyezte a középpontba. Ez annyira sikeres volt, hogy a kormánypártokat is lépéskényszerbe hozta, ők is igyekeztek rálicitálni a jobbikos ígéretekre. A Jobbik szempontjából ez nagyon fontos fejlemény, hiszen ez az az út, amin rétegpártból valóban széles tömegeket elérő néppárttá válhat egy szervezet.

Nagyon fontos tanulság, hogy a Jobbikról lepergett minden negatív kampány, a szélsőséges megnyilatkozások, állítólagos náci tetoválások, vagy az orosz kapcsolat emlegetése is. A választókat láthatóan nem érdekli, hogy a Jobbik bizonyos tagjai szélsőséges eszméket vallanak, hiába is emlegették ezt fel a riválisok és a média. Sokkal inkább az érdekelte a választókat, hogy leváltsák a Fideszt, és a tapolcai körzetben úgy látták, ezt a jobbikos jelölt támogatásával lehet elérni.


Mivel mozgósíthat a baloldal?

Bár a baloldal nem szenvedett megsemmisítő vereséget, a szavazatok arányában lényegében ott állnak, ahol egy évvel ezelőtt, összességében nagyon sok mindenen el kell gondolkodjanak. Bár vannak olyan régiói az országnak, ahol eséllyel szállhatnak versenybe – ezt mutatta az újpesti és a veszprémi időközi választás, illetve az ajkai részeredmények is –, az országos trendek egyáltalán nem kedvezőek számukra: nem képesek a Fidesz sarkában maradni, és ezt a tapolcai választás most a gyakorlatban is megmutatta.

Tapolcán egy kísérletet is végrehajtottak: míg Veszprémben egy független jelölt mögé rejtőztek, most visszatették a pártlogókat a plakátokra és a szavazólapra. Ez jól láthatóan nem jött be, ahogy azok az országos ügyek sem, amelyeket a baloldaliak megpróbáltak kampánytémává tenni. Veszprémben még volt egy nagy tét, a kétharmad lebontása, és volt egy jelölt, akiről elhitték a választók, hogy képes is nyerni, de Tapolcán már egyik sem volt meg: nem sikerült se jelszót találni, se olyan jelöltet, aki a baloldal mellett mozgósíthatott volna.


Pad Ferenc számolja az eredményeket


Létezik-e még az LMP?

Bár a tapolcai körzet tavaly sem volt épp az LMP terepe, a párt jelöltjének kétszázalékos eredménye kifejezetten kiábrándító. Az LMP-t egyszerűen nem tekintik komoly erőnek a választók, a pártot a teljes elszürkülés fenyegeti. Öröm lehet az ürömben, hogy legalább a baloldali pártok most nem kenhetik a vereségüket arra, hogy az LMP nem állt be az összefogásba, hiszen Sallee Barbara mintegy hatszáz szavazata sem segített volna az ő jelöltjükön.