Keményen befenyítette az EU-nál panaszkodó cégeket Lázár

-


A Spar és a Philip Morris jelentette fel Magyarországot az Európai Bizottságnál - mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, azonnali vizsgálatot kezdeményezett a nagy cigarettacégekre tavaly kivetett egészségügyi különadó és a nagy áruházláncokat sújtó élelmiszer felügyeleti díj ügyében, a vizsgálat végéig ezeket az adókat nem lehet beszedni.


Lehet az Európai Bizottsághoz menni, de akkor még többet kell fizetni. Ez így lesz mindenkinél, aki feljelenti az országot, ahol pénzt keres

- közölte Lázár János a kormányszóvői tájékoztatón. Azt is mondta, ha a Spar és a Philip Morris nem ezen az alapon fizet adót, akkor majd egy másik alapján kell fizetnie.


Az adó alá vontak tiltakoznak, a baj az, hogy az Európai Bizottság az üzleti érdekeket képviesli

- tette hozzá a miniszter.

Az egészségügyi különadóból épült volna az új szuperkórház - mondta a miniszter. Később egy pontosító kérdésre válaszolva azt mondta, „a dohányipar keményen fog adót fizetni, abból egy nagyon jó kórház fog épülni.”


A szolgáltató szektornál - például fodrászoknál - nem lesz az adóhivatallal összekötött online kassza - mondta Lázár János. „Orbán Viktor visszaverte, szerinte nem indokolt és életszerű.”