Kemény terrorizmusellenes törvényeket hoztak Egyiptomban

-

Az eddiginél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt hirdettek ki Egyiptomban. A jogszabály különleges bíróságok felállításáról is rendelkezik, és a sajtótermékek számára is büntetést helyez kilátásba, ha a hivatalos közleményeknek ellentmondó módon számolnak be egy terrortámadásról.


A törvényt vasárnap hirdették ki az észak-afrikai ország hivatalos lapjában. Az új törvény szerint 200–500 ezer egyiptomi font (7–18 millió forint) bírságot kell fizetnie annak, aki a hivatalos közlésektől eltérő információkat terjeszt egy terrortámadásról. A jogszabály tervezete egy korábbi változatában még legkevesebb két év börtönbüntetéssel fenyegette az újságírókat, az egyiptomi sajtószervezetek és a külföld tiltakozásának hatására módosították a büntetést pénzbírságra.


A jogszabály szerint életfogytiglani büntetéssel vagy halálbüntetéssel sújtható, aki „terrorista csoportot” alakít vagy vezet. Az ilyen csoportban való tagság miatt tíz év börtön szabható ki. A törvény végrehajtóit, így a rendőröket és a katonákat a most felállított különbíróság felmentheti a túlzott erőszak alkalmazása miatti büntetés alól, ha azt foglalkozásuk körében követték el.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő június végén, a Hisám Barakát főügyész életét kioltó merényletet követően a terrorizmusellenes törvények szigorítását helyezte kilátásba az országban két éve, Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta fokozott intenzitással tevékenykedő szélsőséges iszlamisták elleni fellépés keretében. A dzsihadisták támadásaiban több száz katona és rendőr halt meg.