Kemény magyar riposzt az osztrákoknak

Fazekas Sándor nem akar találkozni Ausztria mezőgazdasági miniszterével a magyar-osztrák földvita ügyében. Romániával is földharcba keveredtünk: a Külügyminisztérium cáfolja, hogy a magyar állam földeket vásárolna Erdélyben.


"Nem tartom szükségesnek, hogy egy olyan miniszterrel találkozzak, aki kijelentéseivel folyamatosan sértegeti a magyarokat a magyar föld és Paks miatt" - mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Fazekas hangsúlyozta, hogy a hazai földtulajdon sorsa magyar kérdés, és azt Magyarország természetesen saját maga rendezi. A miniszter szerint a törvények alapján az osztrák bérlők illegálisan szereztek termőföld-használati jogot annak idején Magyarországon, ezt nem lehet megkérdőjelezni, a rendelkezések mindenkire egyformán vonatkoznak. A napokban Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter az osztrák Wirtschaftsblatt portálnak úgy nyilatkozott, hogy a magyar földtörvény „kisajátítás”, így ellentétes az uniós joggal. Becslések szerint 200 osztrák gazdálkodó lehet érintett, akik 1994 után összesen nagyjából 200 ezer hektárnyi magyar termőföld használati jogát szerezték meg. Csakhogy a magyar hatóságok szerint sok esetben zsebszerződéssel, ezért a  joguk nem érvényesíthető.  


Erdélyben vásárolna földeket a magyar állam - nyilatkozta egy magyar diplomata az erdélyi Krónika című lapnak. Dacian Ciolos mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős európai uniós biztos szerint azonban ennek kicsi a valószínűsége, mert egy ilyen szándék az európai szellemiséget sértő elképzelés lenne. Az Európai Bizottság Románia által jelölt tagja arra a román médiában nagy visszhangot keltett állítólagos tervre reagált, miszerint Magyarország életjáradékért vásárolna fel áruba bocsátott erdélyi mezőgazdasági területeket, a volt tulajdonos használatában hagyva azokat. Az így megszerzett területeket olyanoknak adná az állam, akiknek nincs pénzük saját részt vásárolni, de szeretnének gazdálkodni. Ciolos közleményében megemlítette, hogy a bukaresti magyar nagykövetség egyik alacsonyabb rangú beosztottjától származnak az értesülései. A budapesti Külügyminisztérium ezt azonban csak egy felmerült „ötletnek” nevezte, és cáfolta, hogy a magyar államnak létezne ilyen konkrét szándéka. Azt a magyar diplomatát is hazarendelték, akitől az értesülés származik - írja a Maszol.ro erdélyi prtálra hivatkozva a Népszabadság. Romániában idén jaunár 1-től vehetnek területeket külföldiek.