Kemény feltételek várnak az orosz atlétákra

Fotó: AFP / GREG BAKER

-

Ezen múlik, hogy a doppingbotrányuk után ott lehetnek-e a jövő évi olimpián.


A tavaly decemberben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán az IAAF egy hónappal ezelőtt felfüggesztette orosz tagszövetségét (VFLA). Az ügyet a német ARD televízió – részben titokban rögzített – kép- és hangfelvételei indították el, amelyek az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltitkolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.


Az orosz atléták jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem, csak hazaiakon vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a jövő nyári riói olimpián sem lehetnek ott. Az orosz sportági szövetség nem fellebbezett a döntés ellen, elfogadta tagságának felfüggesztését, egyúttal jelezte, mindenben együttműködik az IAAF által felállított öttagú ellenőrző-testülettel, amelynek az oroszországi doppingellenes lépések megfigyelése a feladata.

A nemzetközi szövetség pénteki közleménye világosan fogalmaz: amennyiben a VFLA a nyilvánosságra hozott feltételrendszer minden pontjának eleget tesz, megszüntetik a felfüggesztését.

Az orosz szövetségnek be kell tartania a nemzetközi doppingellenes program minden pontját, valamint az IAAF doppingellenes szabályait. Lehetővé kell tennie, hogy az IAAF és az orosz doppingellenes ügynökség (a jelenleg szintén felfüggesztett RUSADA) ismét megfelelő doppingellenes tevékenységet végezhessen az országban. A VFLA összes tisztségviselőjének távoznia kell, akinek bármilyen köze volt a doppingbotrányhoz. Az oroszoknak segíteniük kell az IAAF ellenőrző-testületének munkáját, és létre kell hozniuk egy átfogó etikai kódexet.

Ugyancsak fontos feltétel, hogy a folyamatban lévő fegyelmi ügyeket mihamarabb (lehetőleg három hónapon belül) zárják le. A nemzetközi mezőnyben szerepelt atlétákkal kapcsolatos ügyeket az IAAF a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bevonásával kezeli majd. A mostani eljárás során minden orosz sportolót meg kell hallgatni, aki a közelmúltban kapcsolatba kerülhetett doppingszerekkel, illetve mindenkit, aki az elmúlt négy évben orosz színekben nemzetközi versenyen vett részt. Amennyiben bizonyítható a doppingolás, az IAAF megteszi a szükséges lépéseket, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) konzultálva akár enyhíthetik is a büntetéseket azok esetében, akik jelentős segítséget nyújtanak a történtek feltárásában. Súlyosabb szankciókra számíthatnak azok, akik megfenyegettek sportolókat vagy doppingellenőröket.

Az orosz atléták a VFLA felfüggesztésének megszüntetése után sem indulhatnak automatikusan a nemzetközi versenyeken. Ahhoz mindenkinek legalább három alkalommal negatív eredményt hozó doppingmintát kell adnia az ominózus esemény előtti hat hónap során. A VFLA-nak továbbá bizonyítania kell a saját erőfeszítéseit, az IAAF munkájának támogatását, illetve azt, hogy az orosz sportolók, edzők, stábtagok és sportvezetők elkötelezték magukat a sport tisztasága iránt. Az átfogó doppingellenes felvilágosítás, illetve a doppingellenes kultúra aktív támogatása is a feltételek között szerepel.

Ami az esetleges későbbi doppingügyeket illeti, a VFLA-nak minden esetben alapos, átlátható, az IAAF munkatársaival egyeztetett vizsgálatot kell folytatnia, és a hatékony elrettentés érdekében szigorú büntetéseket kell alkalmaznia.

Az IAAF munkacsoportjával, illetve a WADA illetékeseivel egyeztetett feltételrendszer nyilvánosságra hozatala után Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke elmondta, hogy nem szabtak meg határidőt az oroszok számára. „Csak rajtuk múlik, mikor hajtanak végre ellenőrizhető változtatásokat a doppingellenes gyakorlatukban” – magyarázta Coe.

Az IAAF munkacsoportja először januárban látogat Oroszországba.