Kemény feltételek a Jobbiktól – hogy lesz így terrorvészhelyzet?

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Beliczay László

-

A Jobbik csak akkor szavazza meg, hogy a terrorveszély önállóan bekerüljön az Alaptörvénybe, ha a kormánypártok elfogadják az összes módosító javaslatukat. Alapjaiban írnák át az egészet. A fideszes Gulyás Gergely szerint a Jobbik javaslata legfeljebb a terroristáknak nyerheti el a tetszését.


A cél fontos és szükséges, azonban a kormány nem léptethet életbe „bemondásra” terrorveszélyre vonatkozó jogrendet – mondta Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő.

A kormány az Alaptörvényben önállóan szerepeltetné a terrorvészhelyzet fogalmát, amelyre hivatkozva a kormány lényegében szükségállapotot vezethetne be, parlamenti felhatalmazás nélkül. Erről részletesen itt írtunk. Az ellenzéki pártoknak nem tetszik a javaslat: az MSZP részt sem vett az ötpárti egyeztetésen, és saját verzióval készül; az LMP-s Schiffer András azt mondta, nem adnak biankó csekket a kormánynak; a Jobbik is jelezte korábban, hogy lesznek saját elképzeléseik. Most kiderült, mik.

A Jobbik szóvivője közölte, a párt csak akkor támogatja az Alaptörvény módosítását, ha terrorvészhelyzetet csak a parlament négyötöde rendelhetne el, ráadásul nem 60, csak 30 napra. Számos módosító javaslatot juttattak el a honvédelmi tárcához, és mindegyikhez ragaszkodnak.

Mirkóczki Ádám szerint a kormány javaslatának több eleme nem is kötődik a fenyegetéshez, a kereskedelmi televíziók és rádiók rendelkezésre bocsátása pedig a legsötétebb diktatúrákat idézi. A politikus úgy véli, a Fidesz „az emberek félelmeire és naivitására játszva szeretne túlhatalmat”.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, „még nem áll jól az alkotmánymódosítás ügye”. A kormány csak olyan lehetőséget akar, amelyekkel a legtöbb nyugat-európai ország rendelkezik. Az ellenzéki vádakat alaptalannak tartja.

Mióta a Fidesz-KDNP-nek nincs meg a kétharmada, rá van szorulva ellenzéki képviselők támogatására. Az Alaptörvényt pedig csak az összes képviselő kétharmadának szavazatával lehet módosítani, így arra sem lehet bazírozni, hogy két ellenzéki esetleg pont nem tud bemenni valami miatt a szavazásra.


Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, Gulyás Gergely szerint a Jobbik javaslata - hogy négyötöddel lehessen bevezetni a terrorvészhelyzetet - ésszerűtlen, életszerűtlen és ellehetetleníti a terror elleni harcot.A terroristák sem négyötödös többséggel döntenek a merényletekről, a Jobbik javaslata legfeljebb a terroristáknak nyerheti el a tetszését.

A Fidesznek nem a parlamenti kontroll ellen van kifogása, hiszen a kormány javaslatában is szerepel, hogy tájékoztatják az államfőt és folyamatosan üléseznek az illetékes bizottságok, de


amikor egy információ érkezik arról, hogy akár néhány óra múlva valahol terrorcselekmény történhet, a lehető legnagyobb felelőtlenség az Országgyűlés összehívásától és annak döntésétől függővé tenni ennek a helyzetnek a kihirdetését.

Gulyás Gergely azt mondta, a baloldali pártoktól megszokták a felelőtlen viselkedést, hiszen nem támogatták a bevándorlás szabályainak szigorítását, a határzárat és a rendőrök, katonák határra küldését sem, de az új fejlemény, hogy a Jobbik álláspontja a baloldaléhoz közelít a terror elleni hatékony fellépés megakadályozásában.

Készek egyeztetni, de nem ésszerűtlen kompromisszumokat, hanem megoldást akarnak. A 60 napos terrorvészhelyzet lerövidítéséről például készek tárgyalni, ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy a kormány a terrorveszélyről szóló információ birtokában saját hatáskörben azonnal elrendelhesse a vészhelyzetet. Az szerinte egy rendben lévő javaslat, hogy a parlament a lehető leggyorsabban felülvizsgálhassa ennek indokoltságát.