Kemény adok-kapok Orbán és Vona között

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Orbán szerint a pártelnök lebűnözőzte, pedig a Jobbik körül is érdemes lenne vizsgálódni. Novák Előd is kérdezte a miniszterelnököt.


Vona Gábor a Jobbik elnöke, frakcióvezetője kérdést intézett a Parlamentben megjelent Orbán Viktorhoz és azt kérte, hogy állítsanak fel két vizsgálóbizottságot: az egyik a Jobbik esetleges orosz támogatását, a másik a miniszterelnök környezetének meggazdagodását vizsgálná, ugyanis nem lehet tudni, ki Habony Árpád, Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna, és azt sem lehet tudni, ezek az emberek miből gazdagodtak meg.

Orbán Viktor keményen válaszolt a frakcióvezetőnek, eddig sem engedett a provokációnak, és ezek után sem fog – mondta. Szerinte sokan nem látják szívesen, hogy a Jobbik


alpári stílusú viták helyszínévé teszi a magyar parlamentet

de ha erre van szükség, akkor válaszol. Orbán a választ röviden le is zárta: a Jobbik nyolc tagú elnökségéből hét személy családtagja is részesül a pártpénzekből – utalt a Direkt36 cikkére. „Ezek után mire kíváncsi a Frakcióvezető Úr?”

Vona erre úgy reagált, hogy jó, akkor őket is vizsgálják meg, de a miniszterelnököt is, és azt is, hogy Mészáros Lőrinc Orbán strómanja-e?

A miniszterelnök elutasította , hogy akár csak meg is vádolják azzal, hogy bűncselekményt követett el, márpedig Vona ezzel ezt mondta. 26 éve minden évben vagyonnyilatkozatot tesz, amiben minden benne van, ami valós, az ezen túli vádak azonban valótlanok – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: A Jobbik frakció- és pártalapítványának 2 milliárdjából 520 millió forint egy rejtélyes üzletemberhez jutott.

A Direkt36 derítette ezt is ki. A lap szerint az alapítvány 2010 óta nagyjából 2 milliárdot költött el, ebből „több mint 520 millió forint, az összes kiadás 28 százaléka olyan cégekhez került, amelyeknek már akkor is tulajdonosa volt Forrai vagy azóta lett az”.


Novák a TV2 hitelezéséről kérdezte

Novák Előd, a Jobbik alelnöke pedig arról érdeklődött, hogy a kaszinókból hatalmas összegeket nyerő „kétkarú rabló”, Andy Vajna miért kapott állami tulajdonú banktól hitelt. Igaz, azt mondta korábban Lázár János, hogy teljesen átlagos hitelt kapott, de Novák ezt nem hiszi, mert akkor piaci tulajdonú bankhoz is fordulhatott volna. A kamatok pedig titkosak, noha azt a Jobbik alelnöke próbálta kikérni a hitelt folyósító Eximbanktól.


Orbán úgy válaszolt, „ne kerülgessük a forró kását”, „a félkarú rablók rendszeréből” (utalva a kaszinókra) több, Jobbikhoz köthető ember is meggazdagodott. Annak a rendszernek a lebontásában Andy Vajna is részt vett, ezért szúrja a szemét a Jobbiknak.


Mint ismert, a nyerőgépeket még 2012 őszén tiltották be nemzetbiztonsági okokból, majd meghívásos pályázatok helyett úgynevezett megbízható játékszervezőknek osztotta ki a koncessziókat a gazdasági és a fejlesztési tárca. Vajna öt kaszinót nyithatott ezek után.