Kellemetlen kérdésben kell döntést hozniuk a felcsúti képviselőknek

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Állampolgári bejelentés érkezett hozzájuk, hogy több ponton is gyanús Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrincnek a vagyonnyilatkozata.


A közpénzek sorsa után notóriusan kutakodó Tényi István elfogadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tanácsát. Bár eredetileg az adóhivatalnál kezdeményezte Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonosodási vizsgálatát, a NAV az április 30-án érkeztetett bejelentéshez azt a megjegyzést tette, hogy miután Tényi a meglátásait egy vagyonnyilatkozat tartalmára vonatkozóan fogalmazta meg, ezért megfontolásra javasolják az ügyben érintett önkormányzat vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottságának megkeresését.


A tevékeny állampolgár szót fogadott, és szokásos precizitásával megtette azt.Tényi István a felcsúti polgármesternek a február 2-án feltöltött vagyonnyilatkozatából indul ki. Arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a legutóbbi ilyen dokumentumban még 700 milliós betéti megtakarítás szerepelt, ez az összeg a mostaniban már csak 620 millió forint.


Azaz az elmúlt hónapokban 80 millió forintot Mészáros Lőrinc elköltött.

Nem tudni ugyanakkor, hogy mire. Tényi István arra is emlékeztet, hogy 2014. decemberben maga Mészáros Lőrinc jelezte az RTL Klubnak, hogy hibázott korábbi vagyonnyilatkozata kitöltésekor, ugyanis elfelejtette beleírni, hogy 2014 májusában 1 milliárd 27 millió forint osztalékot vett fel, amiből ingatlanokat vett, és megélhetését is ebből fedezte, így maradt 300 millió. Amit a korábbi 400 millióhoz adott hozzá, így jött ki a 700 millió, amiből most elköltött 80-at.

Hibát talált a buzgó állampolgár abban is, hogy a polgármesteri fizetségét sem tüntette fel Mészáros Lőrinc, és hiányoznak az információk azzal az oroszországi céggel kapcsolatban is, amelyet a csalással gyanúsított volt agrárdiplomatával, Kiss Szilárddal márciusban még közösen birtokolt.

A felcsúti képviselő-testületnek most döntenie kell, utánanéz-e a felcsúti potentát vagyonának, vagy figyelmen kívül hagyja a jelzéseket.