Kellemetlen feladatok várnak Kocsis Mátéra

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A Győri Audi ETO KC hétvégi kiesése nemcsak a magyar szurkolók büszkeségére mért elementáris csapás, hanem a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének nehéz sorsát is előrevetíti. Mindez nagy próbátétel lesz a Fidesz politikusának, akit pénteken alighanem a szövetség elnökévé választanak.


Alig egy éve az esemény létjogosultságát a női szakág kisebb népszerűsége miatt Európában sokan eleve kétségbe vonták, a magyar lobbierő azonban képesnek bizonyult a vezető testületek meggyőzésére. Az első, tavalyi, Papp László Arénában rendezett négyes döntő – ha maradtak is apró kételyek – a többséget elégedettséggel töltötte el. A mérkőzések színvonala, a látogatottság és a körítés is illeszkedett az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) imázsépítési terveibe. Most viszont minden borulhat.


Az újabb budapesti Final Four jegyárait, és ennek megfelelően a költségvetést a győri együttes részvételére, a magyar érdekeltség generálta fizetőképes keresletre alapozták. Aligha képzelhette bárki, hogy a magyar nézők akár csak a legolcsóbb, tízezer (9900) forintos jegyeket is felvásárolják, hogy külföldi csapatok mérkőzéseit csodálják. A női kézilabdában nincsenek igazi nagy, nemzetközi sztárok, akiknek napszemüveg és álszakáll kellene az utcán, hogy ne rohanják meg őket a rajongók. Semleges helyszínen pedig ez lenne a megfelelő érdeklődés garanciája. A tavalyi Európa-bajnokság utolsó napjai a Papp László Arénában megmutatták, mire lehet számítani. Az Eb-elődöntőire alig több mint negyedháznyi szurkoló volt kíváncsi.

A szervezők persze helyezhetik reményeiket a külföldről érkezőkbe is. Ebből a szempontból a legnagyobb veszteséget a nagybányai román csapat kiesése okozza. Információink szerint a HCM Baia Mare vezetősége előzetesen három-ezerötszáz drukkere érkezését jelezte csapata részvétele esetén. Viszont a románokkal szemben a megjelenést kivívó Dinamo Szinara sorsdöntő hazai meccsére is csak ezer néző látogatott ki. Száz ember érkezése is jelentős eredménynek számítana Volgográdból.


Vardar Szkopje

Női BL, Final Four (Papp László Aréna):

elődöntő (május 9.):

  • Larvik (norvég)–Dinamo Szinara (orosz)
  • Vardar Szkopje (macedón)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
helyosztók (május 10.)

A másik három együttes fináléba kerülése sem kecsegtet turistaözönnel. A Vardar és a Buducsnoszt 2014-ben is résztvevő volt, és csapatonként is csak pár száz drukkert delegált, ráadásul jelenlétük a biztonsági költségek növekedését is jelenti. Tavaly háromszáz montenegrói csinált óriási felfordulást a csarnokban, ami miatt az idei hétvége magasabb biztosítási kategóriába is került. A Larvik drukkerei – mint a legtehetősebbek – nagyban hozzájárulhatnának a remélt bevételekhez, az Európa-bajnokságra igényelt 500 norvég belépő tükrében azonban ők sem pótolhatják a elmaradó összegeket. A kieső jegybevétel számítások alapján összességében százmilliós nagyságrendű is lehet, miközben a bérleti díj, a csapatok ellátásával kapcsolatos kiadások nem változnak.


A tűz közelében lévő forrásaink más aggasztó jeleket is tapasztalnak. Az érdeklődés hirtelen megcsappanása a május 9-10-i sportnapok reklámértékét is a mélybe rántotta. A magyar szponzorok jelentős része, amennyiben a legkisebb jogi kiskapu létezik, menekülne a hazai szervezőkkel megkötött szerződésekből, vagy az eddiginél számukra anyagilag kevésbé megterhelő feltételekről tárgyalnának. Ennek még jelentősebb bevételzuhanás lehet a folyománya.

A szervezők feladata sokrétű, garantálniuk kellene a megfelelő létszámú nézőközönséget, nem lenne szabad jelentős engedményeket tenni a kiegészítő programok terén, és egyensúlyban kell tartaniuk a költségvetést. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, az EHF elégedetlen lehet. Anyagi, de elsősorban a sportágról a világ felé mutatott kép miatt erkölcsi kár is érheti az európai kézilabdát.


Nem csak Ambros Martín – a győriek vezetőedzője – foghatja a fejét


Ebben az esetben pedig könnyen felhangosodhat az ötletet eleve ellenzők hangja, vagy a kisebb, más helyszínen megtartott eseményben érdekelteké. Utóbbiak közé tartozhat dúsgazdag orosz tulajdonosával és vadonatúj csarnokával a pont a Győrt búcsúztató Vardar Szkopje vezetősége is.

A VIP-kérdés is feszítőnek tűnik. Az ügyre rálátó névtelenséget kérő informátorunk szerint a legfontosabb emberek ülőhelyeit illetően egyelőre teljes a bizonytalanság. Itt a protokoll szerint rengeteg múlik a szövetségi elnök preferenciáin is, péntekig, az MKSZ tisztújító közgyűléséig azonban e tekintetben semmi hivatalosat nem lehet kijelenteni.


Az esélyes


A posztra egyértelmű esélyesnek tartott Kocsis Máté múlt héten bemutatott csapatában nem kapott helyet az eddigi elnökségi tag, Kelecsényi Ernő. A küldöttgyűlés az alapszabály értelmében az elnök személyétől függetlenül is beszavazhatja a szövetség vezető testületébe, de belső körökben úgy tudják, a politikus csapata ebben változást szeretne, és valamilyen módon összekötné az elnök és az elnökségi tagok megválasztását. Márpedig a győri klubvezető a budapesti Final Four kijárójaként első számú atyja a női klubkézilabda legfontosabb hétvégéjének. A külső szemlélő az esemény hazai jelentőségének csökkenéseként is értékelheti esetleges kimaradását.


Aki kimarad: Kelecsényi Ernő


Az új vezetés számára a rendelkezésre álló három hétben tehát egy nagyon nehéz és összetett feladat megoldása vár. Ha egyáltalán elkötelezett lesz az elődök legnagyobb sportdiplomáciai hagyatékának támogatása iránt. A vázolt helyzet alapján könnyű kiútnak tűnik az esetleges kudarc előző időszakbeli tévedésének hangsúlyozása, ami azonban a nem százszázalékosra sikerült Eb-rendezés után hosszabb távon is a magyar rendezési pályázatok eredménytelenségével, a magyar renomé romlásával fenyegetne.

(Egri Viktor a DigiSport kommentátora.)